Ontdek hoe ook jij je communicatie kunt verbeteren

Ontdek hoe ook jij
je communicatie kunt
verbeteren

Vijfdaagse training ‘Chronisch ziek en communicatie’

Een chronische aandoening heb je nooit alleen. Gelukkig niet, want je zou het maar allemaal in je eentje moeten dragen. Toch is dat wel wat ik veel zie gebeuren. Sterk zijn, niet zeuren en vooral zoveel mogelijk alles zelf blijven doen. Met die instelling kan praten over je klachten best een opgave zijn. Want als jij al vindt dat je niet moeten zeuren, hoe zou de ander daar dan over denken? Terwijl een goede communicatie juist zo erg helpt als je chronisch ziek bent.

Toch is het lastig. Je eigen negatieve gedachten kunnen behoorlijk in de weg zitten en belemmeren een goede omgang met je chronische klachten en je gesprekken met anderen. Maar soms zijn het niet enkel je eigen negatieve gedachten, maar heb je ook last van kwetsende opmerkingen uit je omgeving. Ze snappen het niet, vinden dat jij je vooral op de positieve dingen in je leven moet richten en dat je afleiding moet zoeken. En dat doe je ook, dat probeer je ook. Maar soms ben je ook gewoon even heel erg verdrietig of boos of bang voor de toekomst. En dan is het fijn als daar ruimte voor is in een gesprek. Zonder dat iemand meteen met oordelen of oplossingen aan komt zetten.

Hoe zou het zijn

 • Als je kan praten over de impact van je klachten op jouw leven?
 • Als je op een goede manier hulp kan vragen?
 • Als je de ander eens vraagt hoe het voor hem of haar is dat jij chronisch ziek bent?
 • Als je niet alleen praat over de medische onderwerpen, maar ook over je angsten, je boosheid, je verdriet en over de dromen die je op moest geven?
 • Als je de ander aan kan spreken op kwetsende opmerkingen die hij of zij maakt?
 • Als jij aan kan geven wat jij nodig hebt?

“Ik kan de training zeker aanraden wanneer je chronisch ziek bent, meer wilt weten over communiceren, handvatten wilt krijgen om een gesprek aan te gaan en benieuwd bent hoe een ander erin staat.”

Ontdek hoe communicatie je helpt bij chronisch ziek zijn

Waarschijnlijk is er veel veranderd sinds je chronisch ziek bent. Misschien heb je belangrijke dingen op moeten geven in je leven en heeft dat ervoor gezorgd dat je minder vrolijk bent. Misschien ben je een andere vader of moeder dan je daarvoor was. Misschien ben je veranderd als partner. Dat lijkt allemaal ‘jouw proces’. Maar niet zelden zijn hier ook anderen bij betrokken. Voor hen veranderen er ook dingen.

Voor de mensen in jouw omgeving is het erg lastig om machteloos toe te kijken hoe jij in je eentje alle ballen in de lucht probeert te houden en sterk probeert te blijven. Voor je partner, je zus of je vriendin is het vaak veel fijner om iets te kunnen doen, al is het maar een luisterend oor bieden. En daarom is het zo belangrijk om samen in gesprek te gaan. Om te kijken of je dingen vanuit een andere invalshoek kunt bekijken, zodat je iets meer ziet wat die ander ziet, en hoort hoe diegene de dingen ervaart. Want je hoeft je chronische klachten niet alleen te dragen.

Omdat ik weet hoe moeilijk het is om die gesprekken te voeren, heb ik een 5-daagse training ontwikkeld om hiermee aan de slag te gaan. Ik weet namelijk uit ervaring dat wanneer het jou lukt om verandering aan te brengen in jouw manier van communiceren over je chronische klachten, er dan ook veel gaat veranderen in hoe je omgaat met je chronische aandoening. Tijdens de training krijg je vijf dagen lang waardevolle informatie, maar vooral ook veel oefeningen over communicatie die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

“Mijn man en ik waren elkaar een beetje kwijt in dit onderwerp, maar hij was direct enthousiast om het eens op deze manier aan te pakken. We pasten ons op verschillende manieren aan, maar echt over gevoel praten deden we niet. De vragen in de training hebben ons op het goede spoor gezet.”

Na de training ‘Chronisch ziek en communicatie’

 • Weet je hoe je dagelijks tegen jezelf praat en hoe je dit kunt veranderen.
 • Weet je wat je zou willen zeggen tegen mensen in jouw omgeving en hoe je het gesprek aan kunt gaan.
 • Weet je waarom het zo belangrijk is dat je de focus ook naar de ander verlegt en eens vraagt hoe het voor hem of haar is.
 • Weet je welke opmerkingen jou het meest kwetsen, wie die opmerkingen maken en hoe je het gesprek daarover aan kunt gaan.
 • Weet je op welke manieren jij over je grenzen gaat en hoe een ander je kan helpen om dat te voorkomen.

Dit kom je allemaal te weten door middel van 20 opdrachten. En door die opdrachten ga je ook daadwerkelijk stappen zetten. Tijdens en na deze training veranderen er dus echt dingen. Je voelt je zelfverzekerder in het voeren van gesprekken met anderen over je chronische klachten en je grenzen.

En het gaat in deze training niet alleen om communicatie, want we pakken er ook andere onderwerpen bij die belangrijk zijn als je chronisch ziek bent, zoals zelfbeeld, grenzen aangeven en je dagindeling. Aan de hand daarvan ga jij oefenen met communicatie.

“De training via e-mail is makkelijk te starten en toegankelijk wanneer je zelf wilt. Het is fijner dan inloggen op een website met inlogcodes en wachtwoorden. In je mail voelt het veel persoonlijker.”

Deze training is inclusief

 • Vijf werkboeken
 • Vijf video’s met uitleg over het hoe, wat en waarom van de opdrachten en natuurlijk een goede dosis motivatie en inspiratie om de opdrachten daadwerkelijk uit te gaan voeren.

Vijfdaagse training chronisch ziek en communicatie

En dat alles voor maar € 47

Ruim 125 mensen gingen je al voor!