Alles kan als je maar wil toch, of niet?

Blog Alles kan als je maar wil - foto Yvonne Lankhaar

Als iemand met chronische klachten zit je vaak klem.

Klem tussen…

De heersende norm en verwachtingen in de maatschappij

Je eigen chronische klachten

Je eigen ambities, wensen en dromen

De wensen vanuit en ongemak in je directe omgeving

Helemaal goed doen…die optie zit er dan eigenlijk nooit bij.

Alles kan als je maar wil

Lynn Formesyn beschrijft het zo mooi in haar boek Zinvol ziek (*):

‘Leven met chronische klachten is een leven lang verliezen, maar ook een leven lang onvervuld verlangen en de doorgaans door anderen gelegde lat nooit halen’.

Ik vond dit zo mooi omschreven. Verdrietig mooi zelfs. Want het is precies wat het vaak is. En terwijl dit zo is, krijg je er regelmatig ook nog een boodschap bij.

》Alles kan als je maar wil

》Als je maar hard genoeg werkt, dan kun je alles bereiken

Los van het feit dat ik het helemaal geen gezonde les vind, ook niet voor ‘gezonde’ mensen, schoffelt het vaak het bij elkaar geraapte zelfbeeld van de mensen met chronische klachten onderuit. Want als je dan dus niet aanhaakt op het tempo van de maatschappij, dan ligt dat dus aan jezelf. Dan werk je niet hard genoeg. Dan wil je het niet graag genoeg. Dan heb je er niet genoeg voor over. Terwijl dat natuurlijk onzin is.

Welke lat streef jij na?

Maar er is voor jezelf nog wel een mooie les uit te halen. Want wat streef jij na?

》De lat van iemand uit jouw omgeving die te hoog ligt?

》De laat van de anonieme maatschappij?

》Je eigen lat?

Je eigen lat kan dan nog de lat van de oude jij zijn van voor je klachten of de nieuwe lat. Vind je oprecht dat je dit nu zou moeten kunnen/doen of vind je dat omdat je het altijd kon? Dit is dus wel mooi om uit elkaar te trekken, omdat de verschillende latten anders aan te pakken en te benaderen zijn.

Voel jij druk? En zo ja, door welke lat komt dat denk je? Deel je het met me in de reacties hieronder? Of stuur me een berichtje op op mijn instagrampagina.

 

(* De link naar dit boek is een affiliate link. Als je besluit iets te kopen, krijg ik een klein beetje (liefde) terug in de vorm van commissie. Het kost jou niets extra, maar helpt mij om je van nog meer gratis tips te voorzien. Ik beveel alleen aan waar ik echt achter sta.)

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten, zoals chronisch ziek en identiteit? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

 

Laat een reactie achter