Behandelvormen

Voorop staat dat ik graag met je kijk welke behandeling bij jou past. Dat kan één specifieke behandelvorm zijn, zoals ze hieronder beschreven zijn. Daarnaast gebruik ik, zo nodig, ook elementen uit andere behandelvormen als dat een meerwaarde kan zijn in de behandeling. Je kunt daarbij denken aan schematherapie en oplossingsgerichte therapie.

Wandeltherapie

Het grootste deel van mijn behandelingen vindt al wandelend plaats. De gesprekken zijn hetzelfde, alleen voeren we ze al wandelend, in de stad of in de natuur, in plaats van in de praktijk. Wandeltherapie heeft veel voordelen ten opzichte van gesprekken binnen in een praktijkruimte.

Tijdens wandeltherapie is het soms makkelijker praten omdat het ongedwongen en minder statisch is. Het is minder confronterend en beladen om stil te staan bij en te praten over je emoties. Je komt letterlijk in beweging en dat geeft energie en verlaagt spanning. Het is makkelijker om zo meer uit je gedachten en in je gevoel te komen. Emoties zijn daardoor makkelijker te bereiken. Daarnaast is het voor mensen met chronische pijn in sommige gevallen fijner om te lopen dan om te zitten.

De eerste afspraak is altijd in mijn praktijk in Rotterdam-West, voor de gesprekken daarna spreken we op een plek af die we samen uitkiezen. Je kan hierbij denken aan de Kralingse plas, het Park bij de Euromast of het Noordereiland. Ook een rondje over de Heemraadssingel en langs de Schie in Rotterdam-West behoort tot de mogelijkheden. Mocht het vanwege fysieke klachten niet mogelijk zijn om (lang) te zitten of gaat je voorkeur gewoon uit naar het lopen dan kunnen we het intakegesprek ook wandelend doen.

Cognitieve gedragstherapie

In de cognitieve therapie gaat het over je gedachten, je gevoelens en je gedrag. Door middel van oefeningen wordt duidelijk welke gedachten ten grondslag liggen aan je negatieve gevoelens. Vervolgens onderzoeken we of deze gedachten juist en helpend zijn. Wanneer dit niet het geval is, kijken we welke gedachten beter passen bij de situatie. Bijvoorbeeld: je denkt dat niemand van je collega's je aardig vindt waardoor je niet naar een bedrijfsfeestje gaat. Je gedachten (niemand vindt me aardig), zorgen voor je gevoel (angst of verdriet) en je gedrag (je gaat niet naar het feestje). Je gaat door de therapie inzien dat je structureel verkeerde conclusies trekt over jezelf of over anderen. Je leert die gedachten te herkennen en ze realistischer te maken.

Acceptance and commitment therapy (ACT)

Veel verdriet en pijn wordt veroorzaakt doordat we proberen uit de weg te gaan wat pijnlijk en vervelend is en vasthouden aan overtuigingen die ons in de weg zitten. We blijven vechten tegen zaken die buiten onze macht liggen en proberen zoveel mogelijk de controle te behouden. Deze strijd zorgt voor frustratie en kost veel energie. Daarnaast zorgt het er vaak voor dat we ons niet kunnen richten op dat wat juist belangrijk is in ons leven. In deze behandeling richten we ons op acceptatie van dat wat buiten je macht ligt en proberen we meer aandacht en tijd te besteden aan dat wat je leven verrijkt.

Groepsbehandeling chronische pijn

Bij chronische pijnklachten bied ik de mogelijkheid tot het volgen van een behandeling in een groep. Dit is een traject van 5 individuele (wandel)afspraken en 5 groepsbehandelingen. In deze behandeling komen onder andere de onderwerpen pijn en het pijnsignaal, acceptatie, grenzen aangeven en balans tussen belasting en belastbaarheid aan bod. Er is in de groep ruimte voor het uitwisselen van individuele ervaringen, bijvoorbeeld hoe iedereen omgaat met reacties op je klachten vanuit de omgeving. Daarnaast kijken we wat nog lastig is en wat goed gaat in het vinden van een balans in je belasting en belastbaarheid. De groepssessies vinden 1x per 3 weken plaats en tussendoor staat een individuele afspraak gepland. De laatste groepsafspraak is ongeveer 16 weken na de start van het traject. Je mag er vanuit gaan dat het hele traject ongeveer 4 maanden in beslag neemt. We streven ernaar dat je na die 4 maanden beter kan accepteren dat je pijn hebt en dat die pijn consequenties heeft voor je leven. Dat je je grenzen aan mag en kan geven en een betere balans gevonden hebt. Maar ook dat je ziet wat je mogelijkheden zijn, ondanks je pijn of misschien zelfs dankzij je pijn.

Mochten er nog andere zaken spelen of blijk je niet voldoende te hebben aan dit traject dan kunnen we in overleg individuele afspraken toevoegen.

Groepsbehandeling AD(H)D en vergelijkbare klachten

Voor mensen met AD(H)D en vergelijkbare klachten zoals planningsproblemen, concentratieproblemen en uitstelgedrag is er ook de mogelijkheid om een groepsbehandeling te volgen. In deze groep krijg je in korte tijd veel informatie en oefeningen. Daarnaast ontmoet je mensen met vergelijkbare klachten wat als prettig ervaren wordt. De groep bestaat uit 1 individueel intakegesprek en 5 wekelijkse groepssessies waarin bovenstaande onderwerpen aan bod zullen komen maar waar ook aandacht is voor een laag zelfbeeld, assertiviteit en impulsproblemen.

Er is geen diagnose of verwijsbrief nodig voor het volgen van de groep. Aan het eind van de behandeling kijken we of er nog een hulpvraag is en plannen zo nodig extra individuele afspraken in.