Belasting en belastbaarheid

Blog - Belasting en Belastbaarheid - Yvonne Lankhaar

Laten we het eens hebben over belasting en belastbaarheid. Hét thema in mijn groepstraject waar het meest bij gezucht wordt. 😉

‘Ik heb al vaak een planning gemaakt, werkt niet voor mij’, ‘Ik heb nou eenmaal weinig energie’, ‘Ik vraag al zoveel hulp’, ‘De dingen die ik leuk vond kunnen niet meer’, ‘Ik rust al zoveel’.

Belasting en belastbaarheid

Onder dit thema valt bij mij het maken van een planning, inzicht krijgen in over- en onderbelasting, het plannen van vaste rustmomenten, keuzes maken en prioriteiten stellen.

Maar ook zelfzorg gaan zien als meer dan enkel een warm bad of een wandeling. Meer als een manier van leven, waarin jij van jezelf een prioriteit maakt!

Het is geen hogere wiskunde. Ik vertel natuurlijk ook veel vanuit eigen ervaring en dat maakt het heel praktisch en herkenbaar. Maar het is echt niet allemaal nieuw wat ik vertel. Zeker niet als je eerder een revalidatietraject volgde.

Waar in zo’n traject onderwerpen als zelfbeeld, rouw en communicatie veel te weinig aan bod komen, is belasting en belastbaarheid een onderwerp dat in ieder revalidatietraject terugkomt. En toch is mijn ervaring dat er ongelooflijk veel winst te behalen valt. Want weet je waarom er zo gezucht wordt bij dit onderwerp?

Het heeft niet enkel te maken met inzichten opdoen, maar vooral met: Wat doe je met die inzichten?

  • Durf je stil te staan bij wat het maken en evalueren van een planning met jou doet?
  • Durf je conclusies te trekken, meer hulp te vragen, afspraken af te zeggen en wellicht mensen teleur te stellen?
  • Durf je meer momenten voor jezelf te plannen, ook als dit schuldgevoel en schaamte oproept?

Durf jij?

Daar komt het op neer.

Stilstaan. Conclusies trekken. Keuzes maken. Van jezelf prioriteit maken. Jezelf iets gunnen. Weten wat je nodig hebt én dat regelen voor jezelf.

Bij deze stappen help ik je en dat is vaak anders dan een doorsnee revalidatietraject. Zij leren je wat beter is, maar niet hoe je dat doet als er allerlei kritische stemmetjes in je hoofd gaan sputteren. Ik heb en had die ook, dus ik weet hoe lastig het is.

Hoe is dit onderwerp voor jou?

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen, kijk dan op mijn Instagram pagina.

Laat een reactie achter