Ben jij al voorbij het omslagpunt?

Het omslagpunt - blog Yvonne Lankhaar

In mijn trajecten spreek ik vaak van een omslagpunt. En ik neem je daar graag even in mee.

Eerder deelde ik over het verschil tussen acute en chronische klachten. Zeker wanneer jouw klachten met acute klachten begonnen en er nog geen duidelijke diagnose voor is, leef je nog lang met de hoop dat je klachten weer weg zullen gaan. Het besef dat klachten chronisch zouden kunnen zijn, is er dan nog helemaal niet. En logisch ook.

Misschien kreeg jij wel vrij snel een diagnose waarmee duidelijk was dat jouw klachten niet meer weg zouden gaan. Maar ook dan kan het zijn dat het besef, dat jouw klachten dus helemaal niet meer weg zullen gaan, er nog niet is. Soms is er nog van alles te proberen aan behandelingen en medicatie en grijp je iedere mogelijkheid aan. Ook super logisch natuurlijk.

Het omslagpunt

En toch…..stel je klachten gaan niet meer weg. Dat besef….dat noem ik het omslagpunt. Dat jij echt onder ogen komt dat je klachten chronisch zijn.

Het wil niet zeggen dat er keihard een deur dichtgedaan moet worden. Dat er nooit meer kans op herstel is. Maar ik denk dat er voor heel veel mensen pas ruimte zal ontstaan vanaf het punt dat jij echt aan durft te kijken dat je klachten niet meer helemaal weggaan en je je leven dus anders moet gaan indelen. Ruimte om te gaan onderzoeken:

Wat jij kunt

Wat jij nodig hebt

Wat jij wil

Wie jij bent

Waar jij blij van wordt

Langzaam komt er dan weer ruimte om te leven in plaats van te óverleven.

Natuurlijk is er in dat proces ook veel pijn, verdriet, rouw, loslaten. Maar juist dat geeft ruimte om ook weer te gaan kijken naar wat wél kan, op jouw manier.

Heb jij het omslagpunt al bereikt? Ben je er al lang overheen? Hik je er tegenaan?

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen, kijk dan op mijn Instagram pagina.

Laat een reactie achter