Boekreview – De achterblijvers. Over de impact van ziektes als Long COVID

Boekreview De achterblijvers. De impact van ziektes als Long COVID door Yvonne Lankhaar

Natuurlijk weet ik hoe groot de impact kan zijn van Long COVID. Niet vanuit mijn eigen omgeving, maar ik heb wel veel cliënten in mijn trajecten die te maken hebben met forse klachten.

Vanuit één cliënte kreeg ik het beeld uit dit boek (De achterblijvers) geschetst. Eigenlijk te ziek om gesprekken met mij te voeren. Maar zo volledig vastzitten, dat de wens en de hoop zo sterk zijn dat ze toch aan de bel trok. Maximaal 20 minuutjes spreken we elkaar. En zelfs daarvan kan ze dagenlang een crash hebben. Vaak moet ze de afspraak op voorhand afzeggen.

De meeste tijd brengt ze door in haar donkere slaapkamer. Het gezinsleven dat beneden doordraait. Schrijnend. Pijnlijk. Verdrietig. Maar eigenlijk geen woorden die de lading dekken. Om toch te zoeken naar stapjes die gezet kunnen worden, spreek ik ook haar partner. Met de inzet op communicatie, verbinding en rouw.

Een groep mensen die vastzit. Te ziek om echt in behandeling te gaan. Te ziek om iets te kunnen veranderen. Klem in de ellende. Voor velen onzichtbaar. En toen kwam daar het boek van Anne Vroegindeweij.

De achterblijvers

In de groepsapp van mijn huidige groepstraject werd het boek ‘De achterblijvers’ van Anne Vroegindeweij getipt. Iemand met Long COVID tipte het boek omdat er ook iemand met ME en ook iemand met chronische Lyme in de groep zit. Beide aandoeningen komen ook in het boek naar voren. Ik besloot het zelf ook te luisteren.

En wat maakte het veel indruk op me. In “De achterblijvers” deelt Anne Vroegindeweij haar eigen ervaringen met Long COVID. Ze neemt je mee in haar zoektocht, maar deelt ook informatie over de aanpak (of het gebrek daaraan) bij vergelijkbare aandoeningen zoals ME en chronische Lyme.

Het isolement, de eenzaamheid, de heftige impact van post-exertionele malaise (PEM), waarbij zelfs kleine activiteiten kunnen leiden tot een buitenproportionele terugslag. Het komt binnen en maakt pijnlijk bewust van de strijd die achter de voordeur gevoerd wordt. ‘De Achterblijvers’ is niet een noodgreep voor meer erkenning en begrip, maar biedt ook tips voor de omgeving.

Als dit een ver van je bed show is? Lees dan dit boek.
Als dit jouw realiteit is? Lees dan dit boek.
Als dit de realiteit van iemand in je omgeving is? Lees dan zeker dit boek.

Je vindt het onder andere hier: De Achterblijvers van Anne Vroegindeweij. (*)

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten, zoals chronisch ziek en identiteit? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

(*Dit is een affiliate link. Als je besluit iets te kopen, krijg ik een klein beetje (liefde) terug in de vorm van commissie. Het kost jou niets extra, maar helpt mij om je van nog meer fijne, gratis tips te voorzien. Ik deel alleen dingen waar ik helemaal achter sta.)

Laat een reactie achter