Blog

Blog

Chronisch ziek en identiteit: Wie ben ik nu nog?

chronisch ziek en identiteit

Chronisch ziek en identiteit? Wie ben ik nu nog? Soms is er zoveel veranderd door je chronische klachten dat je geen idee meer hebt wie je daadwerkelijk bent. Je hebt het gevoel dat je niet meer bent wie je was maar misschien ook niet meer kunt zijn wie je was. Maar hoe moet je dan verder gaan?

Chronisch ziek en identiteit

Ben je aan het óverleven? 
Misschien zit je momenteel in een periode waarin je vooral aan het óverleven bent. Verstand op nul en gaan. Van behandeling naar behandeling. Of alles uit je oude leven zo goed mogelijk door laten lopen. Je wil nog niets opgeven. Dus je blik op oneindig en alle rollen die je hebt proberen zo goed mogelijk te blijven vervullen.

Of dringt het door dat het blijvend is?
Of komt langzaam het besef dat de veranderingen niet zo makkelijk meer terug te draaien zijn? Besef jij dat de klachten misschien helemaal niet meer weggaan? Zie je in dat je klachten chronisch zijn en daarmee de veranderingen in je leven ook. Misschien komt met dat besef langzaam wat ruimte om eens rond te kijken in je leven en dan te beseffen wat je allemaal mist. Om te zien wat er allemaal anders is. Komt er wat ruimte voor dat verdriet, de pijn, het rouwen.

Rouwen en vooruitkijken.
Rouwen is niet een fase die je eerst af moet ronden voordat je verder mag kijken. Het één mag naast het ander staan. Wanneer er ook maar een beetje energie over is kan het helpen om eens te gaan onderzoeken wie je ook alweer bent, in de kern. Niet hoe anderen jou zien of hoe jij graag gezien wordt.

Maar echt eens kijken naar wie jij bent

  • Wat kun jij goed?
  • Waar word jij blij van?
  • Waar geniet jij van?
  • Waar krijg jij energie van?
  • Wanneer ben jij op je best?

En hoe kun jij ervoor zorgen dat jij méér wordt zoals je op je beste momenten bent?

Binnen de marge

Natuurlijk binnen jouw mogelijkheden. Rekening houdend met je grenzen. Maar met jou op je beste momenten als uitgangspunt. Dat vraagt lef, durf initiatief. Je moet er wellicht andere dingen voor laten. Misschien anderen wel voor teleurstellen. Is dat het je waard? Het zijn moeilijk vragen. Maar het is een begin. Stilstaan bij het bedenken van nieuwe dromen. Van daaruit het maken van nieuwe doelen. En dan het zetten van nieuwe stappen.

Dromen Durven Doen

Ofwel, dromen – durven – doen.

  1. Geef jezelf de ruimte om te DROMEN
  2. DURVEN is in de spiegel kijken en beseffen
  3. Dat je vaak 1 stapje verwijderd bent van DOEN

Van DROMEN naar DOEN!Tja hoe doe je dat dan? Als je beseft dat het leven wat je had niet meer terugkomt. Je eigenlijk ook wel verder wil maar geen idee hebt hoe. Ik kan je uit een droom helpen als jij op zoek bent naar de enige juiste ‘Hoe’. De HOE bestaat namelijk niet. Er is geen stappenplan. Er is geen gebruiksaanwijzing. Uiteindelijk is het jouw pad, zijn het jouw lessen, zijn het jouw keuzes en zijn het jouw stappen.

Om je op weg te helpen

Maar er zijn natuurlijk wel stappen die je kunnen helpen bij deze zoektocht. Een mooi uitgangspunt vind ik zelf altijd om uit te gaan van je kwaliteiten en van jou als persoon op je beste momenten. Dat mag ook van voor je klachten zijn. Ik zal een voorbeeld geven. Stel dat je door je klachten moest stoppen met je baan. Je kunt dan verdrietig en boos blijven maar je kunt ook op onderzoek uitgaan.

  • Waarom vond je die baan leuk?
  • Welke kwaliteiten kon jij kwijt in die baan?
  • Wat gaf je voldoening?

Waren het de sociale contacten? Hoe zou je daar meer aandacht aan kunnen besteden in je huidige leven. Vond je het organiseren leuk, hoe kun je dat toe gaan passen? Vond je het leuk om nieuwe dingen te leren, hoe kun je dat weer oppakken?

Chronisch ziek en identiteit; zoektocht

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen bij het zoeken naar activiteiten waar jij blij van wordt, waar jij energie van krijgt, waardoor jouw leven weer waardevol wordt. En op deze manier kun je allerlei gebieden van je leven onder de loep nemen. Natuurlijk zijn je problemen niet ineens opgelost met nieuwe activiteiten. En natuurlijk moet je goed kijken hoe je de activiteiten aanpast naar wat jij nu aankunt. Ik heb niet gezegd dat het makkelijk is 😉

Maar ik zeg wel dat deze zoektocht het ontzettend waard is om te maken. En misschien kom je erachter dat je niet meer de kartrekker bent die je vroeger was. Dat je misschien niet meer de gangmaker en lolbroek bent die je vroeger was. Dat je misschien niet meer iedereen kunt helpen wat je eerst wel kon. En daar mag je verdrietig over zijn.

Wat nog wel?

Maar misschien ontdek je ook dat je niet de grootste gangmaker meer bent maar dat je je humor niet verloren bent. Dat je misschien niet iedereen meer kunt helpen maar je wel beter een luisterend oor kunt bieden dan vroeger.

  • Oude dingen loslaten
  • Nieuwe dingen ontdekken
  • Over oude dingen rouwen
  • Nieuwe dingen omarmen
  • Over nieuwe dingen rouwen
  • En jezelf toestaan om stappen te zetten

Het mag een proces zijn

Geef jezelf de tijd. Het is niet met een paar weken boven tafel. Het is spannend en onzeker en daardoor pittig. Maar met ieder stapje kom je weer dichterbij wie je bent en wie je wil zijn. En mag je rouwen om wie je was en wat je los moet laten. Gun jezelf de ruimte, de energie en de tijd om hiermee aan de slag te gaan. Want dat heb je nodig. Het is niet iets wat je er even naast doet terwijl alle andere zaken doorlopen.

Ter inspiratie een stukje van een liedje van Stef Bos: Durf jij weer te dromen?

Ik sta op de grens
Van vroeger en later
Voor mij een ruimte
Die ik nog niet ken
Achter mij alles
Wat ik achter moet laten
Ik sta hier met niets meer
Dan alleen wie ik ben
– Stef Bos

Durf jij aan te kijken wie er nu staat? En durf jij dan verder te kijken, wie er stond en wie er kan staan? Ik wens het je met heel mijn hart toe!

Als je het fijn vindt om eens te kijken wat ik kan betekenen in deze zoektocht stuur me dan hier of via Instagram een berichtje, dan neem ik contact met je op! >> Contact opnemen | Yvonne Lankhaar | Therapie & coaching.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten, zoals chronisch ziek en identiteit? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in! 

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Geplaatst in ,