Blog

Blog

Chronisch ziek en seksualiteit: hoe ga je hiermee om en hoe blijf je hierover in gesprek?

Chronisch ziek en seksualiteit

Dat het hebben van chronische klachten impact heeft op seksualiteit is geen verrassing. Het kan bijna niet anders en toch wordt er nauwelijks over gepraat. In de relatie niet maar jammer genoeg meestal ook niet door behandelaren.

Chronisch ziek en seksualiteit

Zoals je weet vind ik het belangrijk om taboes te doorbreken en onderwerpen te bespreken waar niet snel over gepraat wordt rondom chronisch ziek zijn. Zo ook  over chronisch ziek en seksualiteit. Wanneer jij chronische klachten hebt dan kan het bijna niet anders dan dat het impact heeft op je relatie en op je seksleven. Voor seks is toch een beetje energie nodig en het is ook wel fijn als je er zin in hebt. Maar zin hebben en pijn hebben of ongelooflijk moe zijn dat gaat dan vaak weer niet samen. Het is voor veel mensen toch een gemis als er helemaal niets is. Over het gemis van de gezonde partner nog niet te spreken.

Maar hoe ga je hiermee om en hoe blijf je hierover in gesprek? Misschien is je lichaam wel veranderd door een borstamputatie of ben je als man impotent geworden. Misschien ben je wel afhankelijk van fysieke zorg of andere hulp van je partner en dat is een hele andere rol voor jou en je partner dan je waarschijnlijk gewend was.

Dat doet wat met jullie. Maar heb je het daar ook over samen? Of zit het in de doofpot zodat jij je niet ook nog schuldig hoeft te voelen? In de hoop dat het getolereerd blijft worden door beide partijen. Of kijk je samen naar de mogelijkheden? Wat kan er wel, wat vind je (nog steeds) fijn en wat vindt de ander fijn? Wat is daarvan mogelijk? Wat is seksualiteit voor jullie beide?

Uit onderzoek blijkt dat de impact op het seksleven bovenaan staat in het lijstje van gebieden waar we de meeste negatieve impact ervaren van onze chronische klachten maar we vragen er de minste hulp voor. We zijn niet gewend om erover te praten. Het is toch een beetje gek, privé en vooral heel kwetsbaar om erover te praten. 

Laten we er over praten en het normaliseren!

Laten we het normaliseren zodat niemand zich gek hoeft te voelen. Er speelt vaak al genoeg schuldgevoel en schaamte rond het hebben van chronische klachten laten we al het schuldgevoel dat van tafel geveegd kan worden ook van tafel vegen. Maar daarvoor is het wel belangrijk om in gesprek te gaan. 

Voor mijn 5-daagse training over communicatie ging ik met twee experts op dit gebied in gesprek over de impact van je chronische klachten op je relatie en op seksualiteit. Ik deel graag een aantal tips die hieruit kwamen:

Allereerst is het dus super belangrijk om in gesprek te gaan. Maar hoe ongemakkelijk is dat?! En verdrietig ook. Want heel vaak speelt er schuldgevoel mee omdat je niet meer de partner bent die je was en in bed ook niet meer kunt bieden wat je ooit wel kon.

Toch is het belangrijk om erover te praten omdat er dan vaak pas begrip ontstaat. Daarnaast is het een gezamenlijke verlieservaring. De ene partner draagt dan misschien de chronische klachten met zich mee maar voor beide partners is het een verlies dat je te verwerken hebt. Zet het dus op de agenda. Plan een moment om hierover te praten. Het kan helpen een brief aan je partner te schrijven en deze bij wijze van opening van het gesprek te laten lezen:

  • Waarom wil je het bespreken?
  • Wat vind je nu van jullie seksleven?
  • Wat mis je van hoe het was?
  • Hoe zou je het willen?
  • Wat vind jij fijn?

Een andere voorbereiding van een gesprek kan zijn dat je beide wat op papier zet. Schrijf beide op wat jullie verstaan onder intimiteit en wat onder seksualiteit. Schrijf beide op wat voor jou fijn en haalbaar is. Probeer hier heel breed te denken, zoenen, knuffelen, strelen, samen in de douche, masseren, tegen elkaar aan liggen, elkaar berichtjes sturen, sensueel dansen, flirten. Probeer te zoeken naar mogelijkheden!

Een andere tip is het kijken van de serie ‘Tussen de lakens met Geraldine’ (Videoland) en daarover in gesprek gaan. Zij bespreekt allerlei onderwerpen die te maken hebben met seks. Je kunt heel laagdrempelig beginnen, bijvoorbeeld eerst maar eens 1 aflevering kijken samen, dan een aflevering kijken en elkaar 1 vraag stellen etc. Een andere serie die je zou kunnen kijken is sex, love & goop (Netflix).

En vind je het lastig om uit het niets elkaar vragen te stellen over seksualiteit dan zijner spelletjes met kaartjes met allerlei handelingen en seksuele activiteiten erop. Kies er bijvoorbeeld ieder 3 uit waarvan je benieuwd bent of de ander dat fijn vindt. Of 3 kaartjes wat jezelf fijn vindt. De kaartjes helpen bij het iets makkelijker bespreekbaar maken. Je hoeft het niet zelf te bedenken en kunt je een beetje achter de vragen verschuilen 🙂

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen om dit onderwerp weer op de agenda te zetten wanneer het daar niet meer op stond. Ik snap heel goed hoe moeilijk en confronterend dit kan zijn. Maar wees jezelf er bewust van dit je samen in dit schuitje zit. Dan je hier samen mee te dealen hebt. En probeer daarin samen naar oplossingen te zoeken. Te kijken naar de mogelijkheden.

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in! 

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.