Blog

Blog

Chronisch ziek en vakantie: hoe pak je het dan goed aan?

Chronisch ziek en vakantie

Chronisch ziek en (op) vakantie? Dat is voor veel mensen met chronische ziekte een confronterende tijd. Het is een tijd waarin er meer van je gevraagd wordt omdat bijvoorbeeld de kinderen meer thuis zijn. Het is een tijd waarin je op vakantie te maken krijgt met andere verwachtingen van jezelf en van de mensen om je heen. Je wordt uitgedaagd net wat meer te doen, mee te doen met leuke dingen maar daarin toch ook goed voor jezelf te zorgen. En die uitdaging kan behoorlijk groot zijn. Want je wil ook niemand teleurstellen.

Chronisch ziek en vakantie…

Maar hoe pak je het dan goed aan? Ik deel mijn ervaringen met chronisch ziek zijn en vakantie.

Communicatie is de sleutel

Zowel op vakantie als thuis (in vakantietijd) komt het aan op goed plannen en goed communiceren. Weten wat jij nodig hebt, aan activiteiten en rust en dat, wellicht in aangepaste vorm, toch inplannen. Afspraken maken met je kinderen dat jij die rust nodig hebt. Hoe lang dat is en op welke momenten op de dag. Ik krijg ook vaak de reactie dat ouders hun kinderen willen beschermen en zich daarom juist in vakantietijd beter voordoen dan ze zich voelen. Weet dat je kind toch heel veel aanvoelt en uiteindelijk met zijn fantasie veel (meer) in zal vullen dan je zelf vertelt. Het is niet slecht voor kinderen om betrokken te worden in de situatie. Natuurlijk zit daar een grens aan, een kind is geen volwassenen en hoeft dus ook niet de zorgrol op zich te nemen maar een kind kan veel meer aan dan je denkt en voelt zich ook serieus genomen wanneer je hem/haar betrekt in de situatie.

Wees open naar je kinderen

Uiteindelijk wil je je kind ook opvoeden (denk ik) als een volwassene die goed voor zichzelf zorgt en zijn grenzen serieus neemt. Doe dat dan dus voor. Laat zien hoe je dat doet en ook dat dat niet altijd gemakkelijk is. Wees dus open naar je kinderen en betrek hen in jullie planning. En wees ook open naar andere mensen om je heen. Misschien mogen de kinderen overdag even een uurtje bij de buren spelen zodat jij echt even goed je rust pakt. Kunnen ze een ochtendje bij een oom of tante spelen zodat jij even bij kunt rusten. Betrek deze opties in je planning. Misschien kan je partner een uurtje eerder stoppen met werken zodat je hulp hebt juist op een moeilijk uurtje aan het einde van de dag. Of kijk of hij/zij af en toe een uurtje later kan starten met werken en jij nog even kan blijven liggen en fitter aan de dag begint. Zoek naar de mogelijkheden hierin. En zorg vooral goed voor jezelf.

Wat is het belangrijkste in jouw rol als ouder?

En voel je je nou tekortschieten als vader/moeder? Bedenk dan wat voor jou het allerbelangrijkste is in je rol als ouder? Wat is de kern van die rol? Wat hoop je dat je kind onthoud van jou als ouder? Dat jij mee ging naar de kinderboerderij of dat jij er voor hem/haar was, luisterde, liefde gaf, hielp bij moeilijke dingen, knuffels gaf als iets moeilijk was, begrip toonde, zelfvertrouwen gaf. En dit onderscheid is natuurlijk altijd belangrijk maar in vakantie extra goed om even bij stil te staan omdat ik weet dat je waarschijnlijk heel veel meer zou willen kunnen doen.

Rouw en verlies

‘Ik zie rusten meestal als mijn baan. En werk hoeft niet per se altijd leuk te zijn. Als mensen in de zomer vrij zijn en/of op vakantie, vind ik het vaak extra lastig dat mijn ‘werk‘ niet stopt.’

Deze situatie kreeg ik ingestuurd en dat laat maar weer zien dat de vakantietijd een confronterende tijd kan zijn. Hier zit een stuk rouw en verlies in maar ook een stuk planning, communicatie en eigen initiatief. Rouw en verlies omdat jij inderdaad niet vakantie kan vieren op de manier die je zou willen of hoe je dat altijd deed. Je hebt daarop in moeten leveren en met jou waarschijnlijk ook je partner en/of kinderen. En dat is verdrietig en dat mag ook verdrietig zijn. Je hoeft dat gevoel niet continu weg te stoppen. Laat het er af en toe even zijn en heb het erover met mensen. De mensen die er misschien bij betrokken zijn, vraag hoe het voor hen is. Maar ook andere mensen, gewoon om even je hart te luchten.

Vakantie in eigen huis

Wanneer je niet op vakantie kunt gaan is het extra belangrijk om er toch zelf wat van te maken. Maak je eigen vakantie thuis. Om je op wat ideeën te brengen:

  • Bestel eten of laat voor je koken en dek de tafel mooi (thuis uiteten)
  • Geef jezelf een tijdschriftabonnement cadeau voor de zomer
  • Ga een keer extra ergens buiten de deur koffiedrinken
  • Kijk een keer overdag een serie of film als je jezelf dat normaal niet gunt
  • Vraag wat vaker mensen op bezoek

En waarschijnlijk heb je zelf nog andere ideeën. Probeer er wat van te maken en maak er een mooie planning van zodat je toch kunt genieten van deze periode. Op je eigen manier.

Chronisch ziek en vakantie vraagt een goede voorbereiding

Goede voorbereiding is het halve werk! En misschien lukt het wel om bijvoorbeeld 1 nachtje weg te gaan. Al is het maar 1 dorp verder. Je bent er toch even uit. Kijk naar foto’s en recensies of je iets kunt zien van de meubels en bedden. Pak ook daar je rust. En bedenk, wat is het je waard om weg te gaan? Hoe graag wil je het? En ja misschien heb je daarna een aantal dagen meer last maar misschien is het dat wel waard. Overweeg dat goed voor jezelf.

En trek je plan.

Chronisch ziek en op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee…Mijn chronische pijnklachten. Tja of ik wil of niet, die zitten in mijn koffer. Dan kan ik een aantal dingen doen:

A. Ik kan mijn koffer uitpakken en die pijnklachten er lekker in laten zitten. Met andere woorden: net doen alsof ze er niet zijn. Weet je wat er dan gebeurd? Dan knalt de koffer na 1,5 dag open en vervolgens moet ik de rest van de vakantieweek bijkomen met de pijnklachten symbolisch op mijn schoot. Niet handig 🙅‍♀️

B. Ik kan er ook voor kiezen om mijn hele koffer uit te pakken en de pijn prominent onder de arm te nemen waardoor ik mijn handen niet vrij heb om iets anders te doen. En het continu op alles invloed heeft 🤷‍♀️

C. Of ik haal de pijnklachten uit mijn koffer en steek ze in mijn broekzak. Ze zijn er, ik houd er voldoende rekening mee maar er is ook ruimte om vakantie te vieren 🙋‍♀️

Je hebt een keuze

Eerlijk gezegd klinkt dit simpeler dan het is maar de verschillende opties zijn een goede reminder. Een reminder dat je bewust kunt kiezen. Telkens weer. De ene dag zit je noodgedwongen met je rugzak op schoot of zeul je ermee onder de arm. Maar een derde dag zit de inhoud misschien in je broekzak en heb je je handen vrij om binnen je mogelijkheden wat te ondernemen en te genieten.

Desalniettemin vind ik chronisch ziek zijn en op vakantie gaan confronterend.

  • Je mag van alles maar je kunt niet van alles
  • Je wil van alles maar je kunt niet van alles
  • Je doet van alles maar je kunt het eigenlijk niet

En dan zit je op de blaren. Daar heb je dan weer geen tijd voor. Want je wil genieten. Je gunt het ook de ander te genieten. Je wil een genietende en vrolijke moeder zijn.

Niet kunnen is verdrietig

Niet kunnen maakt dan soms verdrietig. Maar weet je?! Dat zorgt dan weer voor mooie en waardevolle gesprekken. Wederzijds begrip. Uitspreken wat je beide nodig hebt. Want het aanpassen geldt voor allebei.

  • Hij mag ook van alles maar kan dat niet
  • Hij wil ook van alles maar kan dat niet

En voor dat aanpassen ben ik hem dankbaar. Dat we samen één team zijn. En zo genieten we op mijn tempo samen met onze meiden.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten, zoals chronisch ziek en vakantie? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in! 

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.