Blog

Blog

Chronische pijn: pijn is toch pijn?! Het gaat niet meer over.

Chronische pijn

Het grootste verschil tussen acute en chronische pijn ontstaat wanneer iemand langzaam gaat beseffen dat de ene na de andere mogelijke oplossing of behandeling niet werkt.

Chronische pijn: het gaat niet meer over.

Het schoot in mijn rug

Ik kreeg gisteren een berichtje van een vriendin waarin zij vertelde dat het in haar rug geschoten was. Super vervelend natuurlijk. Toevallig sluit dat wel ‘mooi’ aan op een berichtje dat ik hier wilde plaatsen. Nadat zij verteld had hoe het met haar ging refereerde ze aan mijn rugklachten. Ze gaf aan hoe rot ze het vond dat je, wanneer de pijn chronisch geworden is, er niet meer op kunt vertrouwen dat het binnen een paar dagen, misschien een week weer over gaat. Vertrouwen wat zij wel had en wat voor haar duidelijk een verzachtende omstandigheid was voor de pijn.

Pijn is pijn

Zoals ik al schreef was dit voor mij een mooie aanleiding om wat te schrijven over het verschil tussen acute en chronische (pijn)klachten. Want pijn is toch pijn?! Bijna iedereen heeft weleens rug- of hoofdpijn? Buikpijn is ook voor iedereen bekend, net als het heel hard stoten van je teen. Wat is dan het grote verschil? Officieel wordt pijn chronisch genoemd na 3 maanden. Mijn ervaring is echter dat cliënten waarbij de klachten 3 maanden aanwezig zijn zichzelf nog niet tot de groep chronisch ziek of chronische pijnklachten rekenen. Vaak is er, zowel bij de cliënt als bij de zorgverleners er omheen, op dat moment ook nog goede hoop dat klachten toch nog goed herstellen. Er zijn nog zoveel dingen die je kunt doen en uitproberen en de mens is ervoor gemaakt op zoek te gaan naar oplossingen.

Acute pijn is géén chronische pijn

Het grootste verschil tussen acute en chronische pijn ontstaat wanneer iemand langzaam gaat beseffen dat de ene na de andere mogelijke oplossing of behandeling niet werkt. De eerste maanden of soms zelfs jaren probeer je alles te blijven doen wat je deed, of je pakt (noodgedwongen) juist veel rust om te herstellen om daarna weer op de oude voet verder te gaan. Pas als dat niet lukt en het besef doordringt dat de pijn of andere klachten blijven wordt het zwaar. Op dat moment gaan er mentale processen spelen die bij acute pijn of klachten zelden aan de orde zullen zijn.

Chronische pijn zet veel in gang

Het begint door te dringen dat je jouw leven blijvend aan zult moeten passen.

  • Dat je je werk nu niet (volledig) kunt doen en dat het misschien helemaal niet meer lukt om het aantal uren te werken wat je voor de klachten deed. Je vraagt je af welke consequenties dat gaat hebben?
  • Dat de rol in jouw relatie al een tijd anders geworden was maar dat dat misschien ook niet meer wordt wat het was. Je vraagt je af welke consequenties dat gaat hebben voor jou?
  • Dat je jouw hobby misschien nu niet kunt uitoefenen en misschien wel helemaal nooit meer. Je vraagt je af welke consequenties dat gaat hebben voor jou?

Van verandering naar verandering

Drie vaak essentiële levensgebieden waar voor veel mensen met chronische klachten dingen veranderen. Wanneer de pijn lang aanhoudt komen uiteindelijk de vragen, wat als dit blijft, welke consequenties gaat dat dan verder nog hebben? Voor jou en voor de mensen om je heen? Voor veel mensen voelt deze fase als opgeven. Wanneer je naar oplossingen voor je klachten blijft zoeken hoef je deze vragen nog niet aan jezelf te stellen. Je hebt nog een duidelijk doel waar je al je energie in kunt stoppen en je kunt hoop houden dat alles goedkomt.

Onder ogen zien van het ‘chronische’ aspect

Toch is het ontzettend belangrijk dat je op dit punt komt. Dat je de stap durft te zetten om onder ogen te zien dat jouw acute pijn geen acute pijn meer is maar chronisch geworden is en dat je dus iets zult moeten met al die vragen. Het is niet makkelijk! Het besef dat je ’s avonds al weet dat je ‘s ochtends opstaat met de pijn en er ’s avonds weer mee naar bed gaat. Dat je weet dat het kiezen tussen vrij normale activiteiten op een dag blijvend is en dat je misschien blijvend afscheid moet nemen van werk of hobby’s. Maar ook dat je misschien niet meer de persoon kunt zijn die je was. Dat je de rollen die je vervulde als partner, als vriend(in), als werknemer en collega, als vader/moeder en als zoon/dochter mogelijk niet meer kunt invullen zoals je dat altijd gedaan hebt.

Andere aanpak

Al deze vragen en de emoties die dat oproept, dat speelt allemaal niet bij acute klachten. Ook acute klachten kunnen ontzettend rot en vervelend zijn maar worden vaak enigszins verzacht door het vertrouwen dat, met iedere dag die voorbij gaat in combinatie met goede zelfzorg, het moment dichterbij komt dat je je oude leven weer op kunt pakken. En dus vraagt chronische pijn een hele andere aanpak en hele andere zorg dan acute pijn. Het is belangrijk niet enkel te richten op fysiek herstel maar er komt zoveel meer bij kijken.

Ontdek hoe ook jíj kunt leren omgaan met je chronische pijn.

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Geplaatst in