Blog

Blog

Chronische pijn is topsport op de mm²

chronische pijn is topsport

Chronische pijn is topsport op de mm². Balans is de basis, helaas is dat nog niet zo makkelijk. Een extra moeilijkheidsgraad is de grilligheid van de klachten.

Chronische pijn is topsport

Balans is je basis

Een van de belangrijkste thema’s in mijn behandelingen van mensen met chronische pijnklachten is het vinden van een balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit is zo’n belangrijk thema omdat het de basis is van waaruit je jouw dag en week kan indelen. Daarnaast is je planning steeds aan verandering onderhevig en moet je daar dus op anticiperen. Ik weet op dit moment wel ongeveer wat ik wel en niet kan en wat goed voor mij is. Maar wanneer ik ziek ben gooit dat mijn planning in de war. Wanneer ik op vakantie ga is mijn schema weer anders. Wanneer ik in een bepaalde periode meer of minder werk ziet mijn week er ook weer anders uit. Kortom je moet ontzettend goed zicht hebben op wat werkt voor jou zodat je daar iedere keer weer op terug kunt vallen.

Balanceren op een dun lijntje

Helaas is het zo makkelijk nog niet. Je doet snel teveel op goede dagen en wanneer je klachten daardoor toenemen doe je weer te weinig op de dagen daarna.  Om niet steeds op en neer geslingerd te worden tussen overbelasting en onderbelasting is het dus van belang om te weten bij welke activiteiten jouw klachten toenemen en bij welke ze afnemen.

Grillige klachten

Een extra moeilijkheidsgraad is de grilligheid van de klachten. De ene dag sta je met meer klachten op waardoor je die dag minder kunt doen en de andere dag doe je meer om te compenseren voor je mindere dagen. Super verwarrend voor jezelf maar ook voor jouw omgeving. Want niemand weet op deze manier wat ze van je kunnen verwachten waardoor je snel overschat kunt worden. Om deze reden is het belangrijk om op voorhand in kaart te brengen wat je kan en wil doen en niet teveel te vertrouwen op je gevoel in het moment. Maar je moet toch juist weer leren voelen? Ja dat klopt, maar in het begin is je gevoel onbetrouwbaar omdat het teveel gestuurd wordt door oude gedachtenpatronen.

Er zijn veel voorbeelden waarbij je uitgaat van je gevoel maar waarbij dat niet altijd verstandig is:

  • Wanneer jij wat extra doet in het huishouden, want het geeft zo’n fijn gevoel wanneer het klaar is
  • Wanneer je op het werk nog wat afmaakt omdat je jouw collega’s niet wilt teleurstellen
  • Wanneer je langer blijft op een verjaardag want het is zo gezellig en zo vaak ben je er ook niet bij

Uitgaan van gevoel of verstand

Waarschijnlijk kan iedereen hier nog veel voorbeelden aan toevoegen waarbij je weet dat je op tijd moet stoppen maar je toch iets te lang doorgaat. Het komt vaak voor dat jij je goed voelt bij dingen die, vaak achteraf, niet goed voor je waren. Wanneer jij je goed voelt, wil dat niet zeggen dat jij goed bezig bent en andersom. Kortom, we moeten het in eerste instantie niet hebben van jouw gevoel. Dat is namelijk zo verstoord geraakt dat je daar nog (!) niet op kunt vertrouwen. Het is belangrijk om eerst op je verstand varend een goede dagindeling te maken en zo te leren waar je grenzen liggen. Je bepaalt van te voren wat je gaat doen en hoe lang je dit gaat doen.

Chronische pijn is topsport: Inzicht in je week

Het is dus belangrijk te weten wat jij allemaal doet op een dag en in een week. Je kunt hiervoor een weekschema invullen. Met meer inzicht in de activiteiten die jou energie geven en die jou energie kosten kun jij de dag beter indelen. Alles wat je doet op een dag telt mee, want jezelf douchen en aankleden kost bijvoorbeeld ook energie. Voor iedereen is het verschillend hoeveel energie een activiteit kost. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen. Niet met gezonde mensen, maar ook niet met andere mensen met chronische pijnklachten. Je hebt dan misschien de neiging te denken dat je niet genoeg doet en jaagt jezelf daarmee juist weer over je grenzen heen. Zorg voor een goede afwisseling van ontspanning en actieve activiteiten en speel met de tijd dat je iets doet om op die manier inzicht te krijgen in een toename en afname van je klachten/vermoeidheid.

Kortom chronische pijn is topsport op de mm² en balans is daarbij jouw toverwoord.
Quote is van Frits Winter uit De pijn de Baas

Ontdek hoe ook jíj kunt leren omgaan met je chronische pijn. 

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.