Blog
Blog
Boekrecensie: de Pijn de Baas geschreven door Frits Winter
Vandaag deel ik mijn boekrecensie over het boek ‘de Pijn de Baas’, geschreven door Frits Winter. Voor de mensen die het nog niet weten, ik ben zelf ook chronisch pijnpatiënt en heb daardoor ook een hele zoektocht afgelegd in het leren omgaan met chronische pijn.
Boekrecensie: de Pijn de Baas
Ik heb veel boeken gelezen, ik heb verschillende behandelingen gevolgd en revalidatietrajecten gedaan. In mijn zoektocht was dit boek ‘De pijn de Baas’ van Frits Winter voor mij een doorbraak. En dus kan een boekrecensie van dit boek niet ontbreken.
De pijn de Baas
Door de titel van het boek lijkt het erop dat het enkel voor mensen met chronische pijn is. Ik vind dat het boek ook waardevol is voor mensen met een chronische ziekte. In veel gevallen komt daar natuurlijk ook pijn bij kijken maar ook als dat niet het geval is of niet op de voorgrond staat dan kun je veel leren uit dit boek. Mocht vermoeidheid bij jou nou op de voorgrond staan dan is een ander boek van deze schrijver ‘Vermoeidheid de baas’ wellicht ook interessant (of nog interessanter). Ik heb dat boek nog niet gelezen dus hoor graag van jou, als jij het gelezen hebt, wat je ervan vond.
Een eerste stap
De reden dat ik het boek met jullie wil delen is omdat het een hele waardevolle bijdrage kan leveren aan de eerste stap op weg naar een waardevol leven. Namelijk de stap van erkenning van je eigen klachten en jezelf serieus nemen. Voor mij was de grootste strijd dat ik vond dat ik mij aanstelde en vooral ook dat anderen dat misschien ook wel vonden. Om die reden bleef ik over mijn grens heen gaan.
Negeren van de pijn
In het boek staat dat pijn altijd wil zeggen dat er iets mis is en dat je het serieus moet nemen. Het is (op zn minst) een signaal dat er iets mis is in de balans tussen wat je kunt en wat je doet. Je lichaam protesteert en gaat steeds harder protesteren als je er niet naar luistert. Negeren en het onvoldoende serieus nemen van de pijn is een van de belangrijkste oorzaken van chronische pijn. Goh wat was dat fijn om te lezen. Ik herkende mij zo in wat er geschreven stond dat er letterlijk een last van mij afviel.
Achteruit vechten
Frits Winter legt ook het fenomeen ‘achteruit vechten’ uit. Met steeds meer inzet, ga je steeds verder over je grens en moet je steeds meer loslaten. Je hebt het gevoel dat je veel rust neemt en heel weinig doet maar uiteindelijk doe je eigenlijk nog steeds meer dan je kunt.
Wat mij dus ontzettend geholpen heeft is de pijn serieus te nemen. Mij niet te richten op een diagnose die uitbleef, mij niet te richten op een arts die vertelde dat hij mij niet verder kon helpen en mij ook niet te richten op mensen in mijn omgeving die de klachten niet serieus namen of ervoor zorgde dat ik juist over mijn grenzen heen ging. Ik begon in te zien dat mijzelf en mijn klachten serieus nemen het enige was wat mijn cirkel kon doorbreken en ervoor kon zorgen dan ik verder kon. Hoe, ik had nog geen idee..maar doorgaan op dezelfde manier zou me sowieso niet verder gebracht hebben.
Naast bovenstaande staan er nog veel meer goede tips, interessante voorbeelden en mooie uitleg dus het is echt een aanrader om dit boek te lezen!
De Pijn de Baan geschreven door Frits Winter en is verkrijgbaar via de boekhandel of bij bol.com.
Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!
Lees hier meer blogs en reviews!
Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.