Blog

Blog

Denkfouten, ben jij jezelf er bewust van?

Denkfouten

Denkfouten hebben we allemaal, gedachten die helemaal niet kloppen. Er zijn er ook heel veel en de één herkent zich meestal wat vaker in de ene denkfout en de ander in de andere. In mijn online training gebruik ik er negen. Maar in dit artikel wil ik er vier delen.


Ben jij je bewust van je denkfouten?

Waarom deze vier denkfouten? Omdat deze vier veel voorkomen bij situaties waarbij je jezelf gaat verontschuldigen voor je klachten of gaat verontschuldigen voor de hulp die je nodig hebt. Wanneer je de denkfouten op het spoor bent kun je er ook veel bewuster op letten. Wanneer jij ze ontdekt in je gedachtenpatroon kun je ze ook proberen te veranderen. Daar heb je veel verschillende manieren voor, misschien schrijf ik daar nog weleens over maar voor nu even enkel de denkfouten en een korte toelichting.

Vier veel voorkomende:

  1. Dubbele standaard: Dit is denk ik een denkfout die heel veel mensen zullen herkennen. Voor jezelf andere verwachtingen hebben dan voor de ander. Voor jezelf ligt de lat veel hoger. Logisch dat jij dus zegt dat je heel anders zult reageren op die goede vriendin. Maar hoe oneerlijk is het dat jij eigenlijk aan een hogere lat moet voldoen?
  2. Emotioneel redeneren: We voelen van alles, dat gaat continu maar door. Maar even een stap terug. Je hebt de situatie, daar denk jij van alles over, daar voel je van alles bij en van daaruit reageer je. Even heel kort door de bocht gezegd dit. Als jij het lastig vindt om hulp te vragen en vindt dat jij je aanstelt, dan voel jij je misschien schuldig dat je die hulp moet vragen. Als je dat gevoel voor waar aanneemt ga je je dus vaak verontschuldigen voor je hulpvraag. Maar hoe eerlijk is dat?
  3. Gedachten lezen: Als jij vindt dat je het allemaal zelf moet doen en geen hulp zou moeten vragen dan vindt de ander dat misschien ook wel. Als jij vindt dat je die klus op werk nog af moet maken, dan vindt die collega dat misschien ook wel. We vullen heel veel gedachten voor de ander in. Die dan in onze gedachten voor waar aangenomen worden en daarmee ons gevoel en ons gedrag weer beïnvloeden. Wel eens gehoord van N.I.V.E.A.? Niet Invullen Voor De Ander.
  4. Toekomst voorspellen: Iemand heeft weleens gezegd dat het inderdaad allemaal een beetje veel is als het gaat over je aandoening. Of iemand heeft weleens gezegd dat die ervan baalt dat jullie je altijd moeten aanpassen door jouw vermoeidheid. Herkenbaar? En door die ervaringen denk jij dat iedereen dat zal vinden of wil je in ieder geval voorkomen dat er nog zo’n ‘afwijzing’ komt. En dus voorspel je de toekomst en ga je bepaalde situaties uit de weg. Maar is dat wel terecht?

Kortom denkfouten die stiekem in ons hoofd zijn gaan zitten door onze ervaringen hebben best veel invloed. Bij jou, bij mij, maar bij mensen zonder een chronische aandoening. De vraag is wat ga je ermee doen?

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.