Blog

Blog

Evelien deelt over fibromyalgie en werk | Themaweek Chronisch ziek en werk

fibromyalgie en werk

Toen Yvonne aangaf dat er een themaweek aankwam over chronisch ziek zijn en werk, heb ik haar een mailtje gestuurd. Ik merk namelijk dat ik zelf niet vaak herkenning vind in de verhalen over chronisch ziek zijn en werken en ik weet bijna zeker dat ik niet de enige ben hierin. Ze vroeg me toen of ik niet zelf mijn verhaal wilde vertellen en dat wil ik wel.

Fibromyalgie en werk

Ik steek hem zo positief mogelijk in. Dat is steeds wel de rode draad geweest in de afgelopen jaren. Zoeken naar mogelijkheden binnen beperkingen. Ik noem het daarom ook liever uitdagingen, dat klinkt zoveel fijner.

Mijn uitdagingen in studie en werk

De afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest. Ik kreeg al vanaf mijn 17e chronische pijn- en vermoeidheidsklachten. Ik was op dat moment dol op dansen (ik gaf les in streetdance) en leren en dit ging steeds lastiger. Heel veel onderzoeken, fysio, opbouwen en weer onderuitgaan later kreeg ik de diagnose fibromyalgie.

Doordat ik al zo vroeg klachten kreeg, heb ik het gevoel nooit een goede start te hebben gemaakt. Ik heb een stukje onbezorgdheid en opbouwen van een eigen leven (studie en werk) niet kunnen doen zoals gebruikelijk. Elke keer als ik vol enthousiasme en plezier aan een nieuwe opleiding begon, bleek het na een poosje toch niet vol te houden. Ik heb, doordat ik gelukkig makkelijk kan leren, wel 2 propedeuses op het HBO gehaald en een opleiding voor directiesecretaresse versneld afgerond. Maar daarna ging ik onderuit. Ik had té veel gevraagd van m’n lichaam, te veel doorgezet.

Door veel teleurstellingen in de begeleiding van en keuring door het UWV en doordat ik nooit een vast contract had gekregen in mijn werk, heb ik géén recht op een uitkering en geen vangnet. Ik heb na een aantal jaar proberen, met mijn man (toen nog vriend) afgesproken dat het vechten tegen het UWV alleen maar zorgde voor meer ellende en we daarom alleen op zijn inkomen verder zouden gaan. We wilden een oplossing, niet méér stress en gevoel van onmacht.

Wat kan er nog wél

Ik ben toen gaan zoeken naar een plek waar ze me goed konden helpen om weer overeind te komen en iets te kunnen maken van m’n leven. Ik kwam terecht bij de Eikenboom in Zeist (een centrum voor psychosomatiek). Dat is echt een supergoede stap geweest om te revalideren en te leren omgaan met mijn klachten en wat hier allemaal bij komt kijken.

Daarna ben ik gaan onderzoeken wat ik wél nog kon en vooral ook wat ik leuk vind om te doen. Ik heb hobby’s opgepakt, heel veel zelfinzicht opgedaan door te lezen en stapje voor stapje gekeken hoe ik weer meer kon doen met minder moeite.

Ik heb veel manieren van plannen en efficiënter werken uitgeprobeerd om te onderzoeken hoe ik het beste m’n dagen in kan delen, zodat ik toch dié dingen kan doen die ik belangrijk vind. Voor mij is dat blijven leren en ontwikkelen, het huis(houden) op orde houden en het een echt thuis laten zijn voor mijn gezin. Ruimte voor sociale contacten en hobby’s en natuurlijk mijn (onze) gezondheid op peil houden en in balans blijven.

Door al het leren en proberen hierover kón ik ook steeds meer. Ik leerde doseren en keuzes maken. Toen onze zoon geboren werd en 2 jaar later bleek dat hij een ‘rugzakje’ had, kon ik er gelukkig voor hem zijn en alle dingen regelen die daarbij kwamen kijken. Het zette mijn eigen ambities even op een laag pitje, maar ik was dankbaar dat ik voor hem thuis kon blijven.

Eefficiënter

Toen alles voor hem geregeld was en het allemaal steeds makkelijker ging lopen, kwam er weer ruimte. Ik ben toen gestart met m’n website Eefficiënter en een instagrampagina hierbij. Ik deel hier alles over meer kunnen met minder moeite. Productiviteit in Balans! Van handige apps, tools, manieren van plannen en efficiënter werken, zelfinzicht en tips om in balans te blijven. Ik kan hier al m’n enthousiasme en wat ik geleerd heb in  kwijt én anderen helpen. Een topcombinatie!

Nu ik wat verder ben, heb ik me ingeschreven bij de KVK als Virtual Assistant. Ik kan zo, naast het geven van tips, ook daadwerkelijk werk uit handen nemen en (kleine) ondernemers helpen om ook weer meer te kunnen met minder moeite en hun onderneming weer te laten groeien, zonder dat ze daarbij hun balans verliezen.

Dit past ontzettend goed bij onze situatie en wie ik ben. Ik ben graag een stille kracht achter de schermen en best introvert. Voor mij is 1 op 1 contact echt heel fijn, echt contact hebben met iemand. Ook kan ik m’n uren zó indelen dat het past bij wat ik aankan en zodat ik er kan zijn voor onze zoon. Dat is het allerbelangrijkste. Ik hoop dit nog heel lang met veel plezier te kunnen doen en me te blijven ontwikkelen.

Als ik dit nog kon veranderen…

Het zou wel fijn zijn als er een beter vangnet was voor mensen die ‘buiten de boot’ vallen met keuringen en instanties. Ik heb veel gezocht naar mogelijkheden om een opleiding te kunnen doen en begeleiding (coaching) te krijgen richting werk. Het zou mijn weg naar werk zoveel makkelijker maken!

Helaas heb ik hier niks in kunnen vinden wat passend is en wat je niet uit eigen zak moet betalen, zodra je geen uitkering krijgt. Als je met een gezin op 1 loon moet leven én deze kosten zelf moet betalen is dit niet haalbaar. Als ik hier iets in zou kunnen veranderen, dan deed ik dat graag!

Conclusie van begin klachten tot nu

Ik heb veel over mezelf geleerd en ik weet niet of ik al zo vroeg deze ‘levenswijsheid’ had gehad over jezelf écht kennen, doseren en kiezen, als ik deze klachten niet had gehad. Ik had liever een makkelijkere start gehad en nu al een bak aan werkervaring en (studie)kennis, maar ik ben extra trots op wat ik al wél bereikt heb en hoe ik blijf groeien en leren.

Mijn grote drive is tegelijkertijd ook mijn valkuil, waar ik me goed van bewust ben. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel en heb de neiging om veel vanuit m’n hoofd te doen en m’n lijf daarbij te ‘vergeten’.Ik denk dat dat voor veel mensen met deze klachten heel herkenbaar is. Daarom is het stukje in balans blijven voor mij net zo belangrijk als productief zijn en met deze ervaring kan ik anderen ook goed helpen.

Wil je ook meer kunnen met minder moeite, mogelijkheden vinden binnen uitdagingen of werk uitbesteden en makkelijker maken? Neem dan eens een kijkje op m’n website www.eefficienter.nl of op Instagram: https://www.instagram.com/eefficienter/. En neem gerust contact met me op via een dm op Instagram of een mailtje (eefficienter@gmail.com) als je in dezelfde situatie zit als ik en ook ‘buiten de boot’ valt. Misschien kunnen we wel van elkaar leren en ervaringen delen.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten en werken? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!  

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.