Wil jij ook inspiratie en actie? Volg de gratis online training

Wil jij ook inspiratie en actie?
Volg de gratis online training

Chronische klachten hebben overal invloed op

Chronische klachten. Natuurlijk hebben die invloed op wat jij kunt en hoe jij je voelt. Ze hebben invloed op hoe jij jezelf en je toekomst ziet. Hoe jij de wereld om je heen ziet. Ze hebben impact op al je relaties. Lukt het om te praten over je klachten en je emoties? En hoe gaan anderen om met jou wanneer je een slechte dag hebt? Gaan ze voor je zorgen of ontlopen ze je juist? En hoe gaan ze met je om op goede dagen? Overvragen ze je dan al snel? En hoe geef jij je grenzen dan aan?

Chronische klachten hebben is het verliezen van gezondheid en heel vaak het verliezen van (een deel van) jezelf.  Het verliezen van gezondheid is een rouwproces. Chronische rouw noemen we dat ook wel omdat het steeds terugkomt in je leven. Het is afscheid nemen van dromen en plannen. Afscheid nemen van een beeld dat je van jezelf had hoe jij zou zijn als goede vriend(in), partner, broer/zus, vader/moeder etc. Maar hoe doe je dat dan en wat komt er voor in de plaats?

Wie ben jij nog als jij niet meer bent wie je was? Lukt het je om je kwaliteiten nog te zien en in te zetten? Of word je steeds onzekerder. Over jezelf én over je toekomst? Omdat je niet meer kunt werken. Omdat je niet meer volledig zelf voor je kinderen kunt zorgen. Omdat je relatie niet meer is wat die ooit was. Alles lijkt op losse schroeven te staan. Hoe ga je dan verder?

Gratis online training

Om al deze onderwerpen bespreekbaar te maken geef ik regelmatig een gratis online training zodat jij er kennis mee kan maken. Herkenning kan vinden zodat je beseft dat het niet gek is wat je voelt. Dat het niet gek is dat je het moeilijk hebt. Sluit je aan bij de volgende training?

“Ik heb de online training gevolgd van Yvonne en wat was dat een fijne training. Ook na 20 jaar kon mijn communicatie een upgrade gebruiken. Ik heb het ook gelijk in de praktijk gebracht dit weekend. Dat scheelt bakken energie. Ik ben eerlijk geweest naar een vriendin waardoor we niet naar een festival zijn gegaan (veel prikkels) maar naar een terras. Wat een top middag! Ik schaamde me voorheen en wilde niet te ingewikkeld doen maar dit dus meteen aangepakt. Dank Yvonne!”

Communicatie is de basis

Communicatie komt in iedere gratis training terug want communicatie ligt voor mij aan de basis van het omgaan met je chronische klachten. Communicatie is hoe je iets zegt, hoe de ander dat interpreteert. Hoe iemand kijkt. Hoe iemand antwoordt. Wat jij hoort. Wat jij ziet. Wat jij begrijpt. En hoe jij reageert. Dit zegt al hoe veelomvattend het onderwerp communicatie is. En dat maakt dat het voor mij het belangrijkste onderwerp is omdat het eigenlijk in alle andere onderwerpen in de behandeling terugkomt.

Waar komt communicatie allemaal in terug?

  • In zelfbeeld: Hoe jij over jezelf denkt, welke dingen jij tegen jezelf zegt. Zeg jij continu dat je lui bent of ben je trots op jezelf?
  • In grenzen: Durf jij je grenzen aan te geven? En hoe geef jij die dan aan? En wat doe je als een ander die grenzen niet respecteert?
  • Emoties: praat jij over jouw emoties of heb je het vooral over praktische zaken rondom jouw ziek zijn? Over ziekenhuisbezoeken of over pijn en verdriet, angst en boosheid?
  • Hulp vragen: vraag jij de mensen om jou heen om hulp? En als je dat doet is dat dan vol zelfvertrouwen of zeg je in dezelfde zin erbij dat als het niet uitkomt het niet hoeft?
  • In relaties en vriendschappen: hoe zijn die veranderd? Heb je het daar weleens over? Vraag je dan ook weleens wat de ander mist? Of waar de ander verdrietig van wordt?

Met een masker op

Hoe vaak ben je nu echt eerlijk, echt eerlijk over hoe jij je voelt, waar je verdrietig over bent, waar je boos of gefrustreerd van wordt? Waar je bang voor bent, ook naar de toekomst toe? Hoe vaak heb je die gesprekken? Spreek je dat uit en naar wie? Of zet jij vaak een masker op en doe jij je sterker voor dan je bent? Hoe vaak kunnen mensen dus echt goed reageren op jou? Als jij het masker op hebt en je anders voordoet hoe vaak kunnen mensen dan echt goed reageren op jou met een goede reactie die kloppend is bij de klachten die er eigenlijk achter zitten? Of zien mensen vooral een sterke man of vrouw staan en overschatten wat die persoon (aan)kan?

Communicatie en chronische klachten

Je kunt je voorstellen dat het onderwerp communicatie echt aan de basis ligt van goed om leren gaan met je chronische aandoening. Om die reden maakte ik een magazine over dit onderwerp om te inspireren en een 5-daagse training om praktisch aan de slag te gaan hiermee.

Zelfbeeld, chronische rouw, grenzen, zelfzorg, acceptatie

 

Iedere training zal er een ander onderwerp in de schijnwerpers staan. Je mag vooraf je vragen hierover insturen maar ze ook in de training stellen. De trainingen zullen vol zitten met praktijkvoorbeelden waardoor er veel herkenning zal zijn. Communicatie is een rode draad die overal doorheen gevlochten wordt omdat dit onderwerp dus overal in terugkomt.

Je mag zo vaak aansluiten als je wil. Altijd welkom!

“Recent heb ik de training over ‘Chronisch ziek zijn en communicatie’ van Yvonne gevolgd. Wat me vooral is bijgebleven is dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven. Niet over je grenzen gaan omdat de ander dit misschien van je verwacht. Ook leerde ik dat ik niet alles uit hoef te leggen als ik hier geen behoefte aan heb maar dat het dan wel helpt om aan te geven dat ik er liever niets over vertel. Het was een fijne training waarbij eigen inbreng werd gevraagd wat het fijn interactief maakte. Yvonne is enthousiast en vertelt ook wat haar belemmerd heeft.”

Gratis training

Wil jij nou de combinatie van inspiratie en praktisch aan de slag schrijf je dan in voor mijn gratis online training. De training zal plaatsvinden op:

Donderdag 30 mei om 13.30 - Chronische rouw (rouw over de impact van je chronische klachten stopt nooit, hoe ga je hiermee aan de slag?)
Woensdag 5 juni om 19.30 - Zelfbeeld (wie ben jij (nog), wat kun jij en wat wil jij? En hoe zit rouw hierin verweven?)
Woensdag 12 juni om 10 uur - Primair en secundair lijden (Waar heb jij invloed op als het gaat om je chronische klachten?)
Maandag 17 juni om 19.30 - Zelfzorg (Zelfzorg is meer dan een warm bad nemen wanneer jij helemaal op bent. Durf jij van jezelf een prioriteit te maken?)

 

Je kunt alle vragen stellen die je hebt. We gaan in de groep samen veel ervaringen uitwisselen. Ik kijk er alvast naar uit!

Schrijf je dus nu in op het tijdstip dat jou het beste uitkomt of pak ze allemaal mee! Super leuk als je erbij bent!