Blog

Blog

Boekrecensie: Grote boom is ziek geschreven door Nathalie Slosse

Grote boom is ziek

Grote boom is ziek, is het tweede boek dat ik lees voor de themamaand ‘chronisch ziek en ouderschap’. Ik vroeg mij af of er boekjes waren die je kunt gebruiken om je kindje uit te leggen dat je chronisch ziek bent.

Boekrecensie: Grote boom is ziek

Ik ga het boek lezen met de wetenschap dat de schrijfster inmiddels zelf overleden is aan kanker. Een verdrietig idee, meer kan ik er niet van maken. Het boek ziet eruit als een normaal prentenboek. En ook de titel vermoed niet per se dat dit een boek is met een veel diepere laag. Maar als je het kleine tekstje op de achterkant leest dan weet je dat het geen normaal prentenboek is:

‘Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte.’

Aantrekkelijk uiterlijk

Nu maar eens openslaan dat boek. Het bevat prachtige prenten en mijn dochtertje van 1,5 jaar die wijst meteen naar het boek dat ik het voor haar moet voorlezen. Lijkt me dat het er dus aantrekkelijk uitziet.

Het verhaal van Grote boom is ziek

Het verhaal gaat over een klein mannetje, Snuiter, die graag bij de bomen is en in het bijzonder bij ‘Grote Boom’. Als klein Snuitertje kwam hij al bij de Grote Boom, dus er is een speciale band. Als er een dokter in het bos komt om alle bomen na te kijken blijkt Grote Boom ziek.

‘Houtwormpjes onder de schors’

Behandeling

De tak met de houtwormpjes moet weggesneden worden en Grote Boom krijgt een speciaal medicijn. Het verhaal is goed opgebouwd en allerlei processen van een ernstige ziekte, zoals kanker, komen voorbij. Verschillende soorten behandelingen. Weer even opknappen en dan weer verslechteren door een nieuw medicijn. De schrijfster heeft heel veel mooie symbolen verwerkt in het boek die je ook zelf zou kunnen toepassen. Bijvoorbeeld een pot met steentjes met voor iedere dag van de behandeling een steentje.

Grote Boom wordt beter.

Verschillende afloop

Er is via de website ook een verhaal te vinden waarbij het niet goedkomt. Helaas is ook dat de harde realiteit en ook dan is het waarschijnlijk fijn om met een verhaal je kind erin mee te nemen. De schrijfster heel nog verschillende andere boeken geschreven. Ook gericht op bijvoorbeeld het bespreken van verdriet.

Opdrachten

Achterin het boek vind je ook nog mooie opdrachten om met je kind te doen, allemaal terug te herleiden naar dit onderwerp en dus manieren om dit bespreekbaar te maken. Zoals een ‘kankermonster’ maken van legoblokjes en een ‘verdrietdoosje en een geluksdoosje’ maken.

Grote boom is ziek is een prachtig boek

Ik vind het een prachtig boek en ik denk dat het in een situatie waarin er sprake is van een duidelijke ziekte een heel behulpzaam boek is. Het is wat minder gericht op chronisch ziek zijn denk ik omdat dit een duidelijk begin en einde heeft. Toch zou je dit denk ik ook kunnen gebruiken om überhaupt het begrip ziek zijn en een behandeling krijgen duidelijk te maken. Ik vind het zelf minder geschikt om chronische pijn uit te leggen maar daar is het ook niet voor bedoeld 😊 Wat mij betreft echt een aanrader als je een boek zoekt waarmee je het hebben van een ernstige ziekte en het krijgen van een behandeling daarvoor bespreekbaar wil maken.

Je kunt het boek “Het geheim van pijn” via deze link bestellen. Lees hier meer blogs en reviews!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.