Blog

Blog

Boekrecensie: Geheim van (chronische) pijn ontrafeld?!

Het geheim van pijn

De auteurs van “Het geheim van pijn” zijn Floor van der Valk en Tamara van der Houwen. Zij zijn beide fysiotherapeut en gespecialiseerd in pijn en schreven een boek speciaal voor kinderen over pijn.

Boekrecensie: Het geheim van pijn

Hoe leg je aan je kind uit dat je chronisch ziek bent?!

Ik behandel met name volwassenen met een chronische ziekte of chronische pijnklachten. En dus geen kinderen. Maar omdat ik er steeds meer vragen over kreeg en er zelf ook tegenaan liep was ik op zoek naar boekjes waarmee je aan kin­deren uit kunt leggen wat er speelt bij jou als chronisch zieke ouder. Vandaag nummer 1 van de 4 boekjes. Dit boek, ‘Het geheim van pijn’ is ni­et specifiek geschre­ven voor deze combin­atie, ‘chronisch zie­ke ouders’. Je ziet in het boek kinderen afgebeeld waar je in andere boekjes voor dit doeleinde de volwassene afgebeeld ziet als de patiënt.

Vertaalslag naar chronisch zieke ouder

Toch vind ik het een fantastisch boek. Je kunt met dit boek namelijk een hele mooie vertaalslag maken. Het is een groot boek met prachtige, tot de verbeelding sprekende platen. . Kin­deren zullen zich hi­er meteen door aangesproken voelen en dan is het dus aan jou als ouder om de vertaalslag te maken. Als kinderen begrijpen hoe pijn werkt in hun lichaam dan kunnen ze ook begrijpen hoe dat bij de volwassene we­rkt.

Niet alleen voor kinderen

Ik vond het ook als volw­assene  heel erg leuk om op zo’n speel­se manier te kijken hoe alles werkt. Ik weet dat dit voor de schrijfsters juist ook een doel was, een boek voor volwassenen dat pijn uitlegt in kindertaal. Dus ook als je geen kinderen hebt maar zelf op een makkelijke en mooie manier de uitleg van (chronische) pijn wil bekijken dan is het ook zeker een aanrader.

Wordt het geheim van pijn ontrafeld?!

Maar hoe wordt pijn dan uitgelegd?

Het unieke aan dit boek is dus het formaat en dat formaat is super goed benut. De schrijfsters hebben ervoor gekozen om de kinderen mee te nemen in de verhalen van twee kinderen. Eén kindje heeft acute pijn, de andere chronische pijn. Met een hippe VR-bril neemt een vrolijke dokter de kinderen mee in hun eigen hoofd en lijf. Er is een zenuwwerkplaats met boodschappers die allerlei signalen doorgeven in het lijf. Er is een bewaker die bepaalt welke signalen er door mogen. En er is een hoofd gezondheidszaken die in het controlecentrum zit en die alle eindbeslissingen neemt. Bij chronische pijn zie je chaos in het controlecentrum, oververmoeide werkers en sta je in de file tussen de boodschappers op de zenuwbaan. Heel leuk bedacht allemaal. En naast dat unieke kijkje in je lijf staat er ook informatie over de invloed van emoties en bijvoorbeeld de invloed van tegenstrijdige adviezen. Er wordt uitgelegd wat je zou moeten doen als er helemaal niets in je lijf gevonden wordt maar je toch klachten hebt.

Compleet boek ‘(chronisch) pijn uitgelegd’

Ik ben erg onder de indruk van de compleetheid van het boek. Het boek is niet voor kinderen van alle leeftijden. Er staat veel tekst in en uiteindelijk blijft pijn een best abstract en moeilijk begrip. De schrijfsters geven een leeftijdscategorie aan van 9 jaar (groep 6) met begeleiding en 10-11 jaar zelfstandig (groep 7 en 8). Ik zou het boek zelf sowieso altijd met je kind samen lezen want het is meteen een mooie mogelijkheid om samen in gesprek te gaan. Daarnaast denk ik dat je het boek ook best aan een jonger kindje kan laten zien, dat je er een aantal platen uitpikt en er zelf wat bij vertelt bijvoorbeeld.

Kortom, wat mij betreft is dit boek echt een aanrader.

Je kunt het boek “Het geheim van pijn” via deze link bestellen. Lees hier meer blogs en reviews!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.