Blog

Blog

In gesprek met Josien Groot en Miriam Smit – Vuijk

In gesprek met

In het kader van de themamaand ‘Chronisch ziek en ouderschap’ ging ik in gesprek met Josien Groot (gz-psycholoog kind en jeugd) en Miriam Smit – Vuijk (manager communicatie).

In gesprek met Josien en Miriam

 

Miriam schreef het boek ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’ vanuit het gemis van een boek waarmee ze haar kinderen uit kon leggen dat hun vader (er is ook een papa variant) naar het ziekenhuis moest. Via dit boek kwamen wij in contact. Josien werkt in het OLVG, een stadsziekenhuis in Amsterdam. Zij is betrokken bij gezinnen waarin een ouder te maken krijgt met een ernstige ziekte en begeleid deze gezinnen hoe hiermee om te gaan.

We gingen met elkaar in gesprek vanuit een gedeelde missie: het onder de aandacht brengen van de effecten van chronisch ziek zijn op het gezin.

Communicatie bleek daarin, niet geheel onverwacht, het centrale onderwerp. De volgende vragen kwamen aan bod:

  • Hoe is de communicatie van de arts naar de ouders en wordt daarin iets gemist?
  • Vertel je een kind dat je ziek bent? – Hoe vertel je dat en wat vertel je precies?
  • Vanaf welke leeftijd vertel je iets?
  • Heeft het chronisch ziek zijn een negatieve impact op het kind of misschien juist een positieve impact?
  • Kun je je kind om hulp vragen? En vele andere vragen kwam aan bod.

Loop jij hierin vast, heb je geen idee bij wie je aan moet kloppen neem dan even contact met ons op. Wellicht kunnen we je op het goede spoor zetten, bekijk hierboven het gehele gesprek.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.