Jezelf vergelijken met een ander als je chronisch ziek bent

Blog - Jezelf vergelijken met een ander als je chronisch ziek bent

Vergelijk jij je wel eens met een ander? Met wie? En waarom?⁣

⁣Vergelijken doen we allemaal. Het maakt dat we kunnen beoordelen waar we staan. Of we nog iets beter ons best moeten doen. Of we trots mogen zijn.

De 2 manieren van vergelijken

Er zijn grofweg 2 manieren van vergelijken:⁣

Je vergelijkt jezelf met anderen

Het risico daarvan is dat je nooit het hele plaatje van die ander ziet. Je steekt vaak rechtstreeks over. Waar sta jij en waar staat de ander?⁣

⁣Maar daarin zitten zoveel verborgen factoren. Wat heeft de ander allemaal gedaan en gelaten om daar te komen? Misschien kun jij, met jouw bagage, helemaal niet op dat punt komen? Welke rugzak heeft de ander misschien niet die jij wel hebt?

⁣Daarnaast vergelijken we ook nog oneerlijk. Zo pak je vaak het beste punt van de ander eruit en vergelijk je jezelf daarmee. De buurvrouw met de geweldige humor is veel grappiger. De moeder op het schoolplein doet veel meer met haar kinderen. Die collega heeft altijd meer goede ideeën. En die man in de sportschool heeft een beter lichaam. Kortom je legt het overal af. Super oneerlijk toch? Áls je dan vergelijkt, doe het dan met de hele persoon. En zie ook je eigen sterke punten.⁣

⁣Het vergelijken met jezelf van vóór je klachten

Wanneer je een chronische aandoening hebt, komt er vaak nog een manier van vergelijken bij. Namelijk het vergelijken met jezelf van vóór je klachten. ‘Toen had ik veel meer energie. Was ik een leukere moeder. Had ik een beter lijf. Was ik op meer feestjes en was ik gezelliger.⁣’

⁣En dan jezelf pushen om weer daar te komen, waarmee je over je grenzen gaat. Of jezelf afrekenen op het feit dat je niet meer bent wie je was en daar somber en/of gefrustreerd van worden.⁣

⁣Op deze manier werkt jezelf vergelijken wel

Weet je wat mooi zou zijn?⁣ Als je het vergelijken anders aanpakt. Als je er een draai aan geeft, waardoor het juist helpend wordt.

Dit kun je doen door:

  • Jezelf vergelijken met wie je vorige maand was of een paar maanden geleden en dan zien welke stappen je gezet hebt
  • Jezelf vergelijken met wie jíj vorige maand was en niet met hoe iemand anders vandaag is

⁣Je referentiekader is bepalend voor je geluk!! Dus stel jezelf eens de vraag: met wie vergelijk ik mezelf vaak? En wat is het gevolg? (Is dit positief of negatief.)

En als het negatief blijkt te zijn, probeer het dan eens om te draaien en bedenk hoe jij nu bent vergeleken met een tijd geleden. Je mag trots zijn op de stappen die je gezet hebt!

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over leren omgaan met chronische klachten, zoals chronisch ziek en identiteit? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Laat een reactie achter