Ontvang tips over communicatie voor jou én je omgeving

Ontvang tips over communicatie
voor jou én je omgeving

Magazine 'Chronisch ziek en communicatie'

Het draait ons hele leven om communicatie. Hoe je iets zegt, hoe de ander dat interpreteert, hoe iemand kijkt, hoe iemand antwoordt, wat jij hoort, wat jij ziet, wat jij begrijpt en hoe jij reageert. Iets maken over communicatie stond daarom al heel lang op mijn lijstje. Iets voor jou als patiënt met een chronische aandoening, maar ook voor mensen uit jouw omgeving. Iets dat zorgt voor herkenning, en duidelijkheid geeft over wat er, vaak onbewust, mis kan gaan in de communicatie. Want een chronische aandoening heb je nooit alleen. Daarom heb ik dit magazine gemaakt, dat gaat over communicatie als je chronisch ziek bent.

Communicatie is voor mij een van de belangrijkste onderwerpen in mijn behandelgesprekken. Het is de basis voor alles. Communicatie gaat over verbinden. Je moet verbinding maken met de ander als je een boodschap over wilt brengen. Communiceren is niet alleen het uitzenden van boodschappen, het is ook het ontvangen ervan. Luisteren. Inleven. Want luister je om je eigen mening bevestigd te krijgen en ga je tot het uiterste om dat te bereiken? Of luister je om te horen wat de ander te zeggen heeft en dat te begrijpen? En dat werkt beide kanten op.

Maar communicatie is ook

 • Hoe jij tegen jezelf praat, ofwel: wat zegt het stemmetje in je hoofd allemaal?
 • Het wel of niet oppikken van de boodschappen van je lijf.
 • Hoe goed jij je grenzen aangeeft aan je omgeving.
 • Om hulp durven vragen.
 • Jezelf afvragen of je gelukkig bent en wat jou gelukkig maakt, en die vraag ook aan de ander stellen.

Communicatie speelt een grote rol, vooral als je chronisch ziek bent. Soms kunnen mensen die jou heel goed kennen, op basis van je gezicht of houding inschatten hoe jij je voelt. Maar hoe vaak doe jij je niet sterker voor dan je bent? Zet je een masker op? Hoeveel makkelijker zou het worden als er meer openheid is over alles waar je tegenaan loopt? En niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen in jouw omgeving. Voor mij dé reden om door middel van dit magazine aandacht te besteden aan communicatie voor iedereen die te maken heeft met chronisch ziek zijn. Een magazine om samen door te lezen.

“We waarderen het comfort van de overtuiging dat de ander ons toch niet begrijpt, meer dan het ongemak van de twijfel dat ze ons misschien wel begrijpen maar misschien ook niet”

Wat vind je in het magazine 'Chronisch ziek en communicatie'?

 • 9 lastige en vaak kwetsende opmerkingen en hoe daarop te reageren.
 • Informatie over communiceren met je kinderen wanneer je zelf chronisch ziek bent.
 • Een interview met huisarts Esther van Vlaanderen over communiceren met je huisarts.
 • Wat je als omgeving dan juist wel kunt zeggen en vragen.
 • Een interview met cliënte Marian Verschuuren over haar stappen op het gebied van communicatie.
 • Tips voor jou en tips voor je omgeving.

Kortom een superpraktisch magazine, boordevol inspiratie en tips!

Wil jij het online magazine ontvangen? Druk dan hier op de knop dan ontvang je van mij een mailtje met de downloadlink van het magazine.

Wil jij graag het papieren magazine bestellen zodat je het op je gemak door kunt bladeren?

Het papieren magazine kost € 9,95 inclusief verzendkosten.

Yvonne Lankhaar - foto magazine

"Laat teleurstellingen uit het verleden teleurstellingen in de toekomst voorkomen"

Vijfdaagse training chronisch ziek en communicatie

Wil jij niet alleen maar lezen over communicatie, maar er ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan en stappen zetten? Dan is de 5-daagse training ‘chronisch ziek en communicatie’ iets voor jou.