Blog

Blog

Boekrecensie: ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’ geschreven door Miriam Smit-Vuijk

Mama gaat naar het ziekenhuis

Het is alweer de derde week van de themamaand en dat betekent dus ook de derde boekrecensie, namelijk van ‘Mama gaat naar het ziekenhuis’. Het is een boekje dat je kunt gebruiken om met je kinderen in gesprek te gaan. Na een boek over pijn en een boek over ziek zijn en behandeling krijgen heb ik nu een boek voor papa’s en mama’s die naar het ziekenhuis gaan. 

Mama gaat naar het ziekenhuis

Voorbereiden op ziekenhuisbezoek

Het mooie van dit boek is dus dat je het goed kunt gebruiken om je kindje voor te bereiden op een ziekenhuisbezoek van papa of mama. Daar is het ook voor bedoeld en zo is het boekje ook ontstaan bij de schrijfster. Vanuit een gemis om met een boekje iets uit te kunnen leggen aan je kind hierover.

Uiterlijk van het boek

Ook dit boek ziet er weer prachtig uit met hele leuke illustraties. Het is een groot boek met mooie platen en weinig tekst waardoor je het ook echt voor de kleine kinderen kunt gebruiken. Daarnaast geeft het nog ruimte om zelf in gesprek te gaan over de dingen die je ziet in het boek en die wellicht meer relevant zijn voor jou en je kind.

Mooi inkijkje in het ziekenhuis

In het verhaal gaat een meisje in haar droom naar het ziekenhuis. Super mooie basisdingen komen dan aan bod. De grote lift, omdat daar een ziekenhuisbed in kan. De aparte geur in de gang van schoonmaakmiddel en medicijnen. Het ziekenhuisbed dat op en neer kan. Hele herkenbare dingen in het ziekenhuis die een kindje al zal herkennen als het dan misschien op bezoek komt. Heel mooi opgezet dus.

Wat ik ook heel mooi vind is dat er aandacht besteed is aan onzichtbaar ziek zijn. Het meisje in het boek vraagt aan de dokter waarvoor je allemaal in een ziekenhuis moet liggen en dan worden er situaties genoemd waarbij je het heel duidelijk aan iemand kan zien maar dat het ook helemaal niet zichtbaar kan zijn als iemand ziek is. Een situatie waar natuurlijk ook veel chronisch zieken mensen tegenaan lopen.

Mama gaat naar het ziekenhuis is voor iedereen inzetbaar

Wat de mama heeft wordt in het midden gelaten. Je kunt voor het ziek zijn dus van alles zelf invullen. Als je er uiteraard maar voor naar het ziekenhuis moet, anders zou het wat minder relevant zijn. En omdat er zowel een variant is voor papa en voor mama hoef je ook niet een boekje waarin een mama afgebeeld staat voor te lezen in een situatie waarin papa naar het ziekenhuis gaat. Erg goed over nagedacht dus. De aanbevolen leeftijd is van 3 tot 10 jaar. Waarbij het misschien richting 10 jaar wat kinderachtiger wordt maar je dan ook misschien minder afhankelijk bent van een boek en meer met woorden uit kan leggen. Al zal een en ander ook afhangen van je kind.

Ik vind het in ieder geval een dikke aanrader en een aanwinst onder de boeken waarmee je je kind op een laagdrempelige manier mee kan nemen in jouw ziek zijn.

Mama gaat naar het ziekenhuis is voor € 16,95 verkrijgbaar via de boekhandel of bij bol.com.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.