Blog

Blog

Boekrecensie: ‘Mijn mama is moe’ geschreven door Floor Cartens

mijn mama is moe

Ik ben blij dat ik het boek ‘Mijn mama is moe‘ vond, aangezien het specifiek gaat over vermoeidheid en omdat het een kenmerk/klacht is die heel veel mensen met een chronische ziekte herkennen. En een klacht die denk ik ook veel gezien wordt door je kinderen.

Mijn mama is moe…zijn mama’s niet altijd moe?

Iets wat veel moeders (en vaders waarschijnlijk ook) met chronisch klachten horen: ‘Ik ben ook altijd moe’, ‘het zijn ook de tropenjaren’, ‘misschien een keer eerder naar bed gaan’. En ja kinderen opvoeden is voor iedereen (bij tijd en wijle en soms veel vaker) vermoeiend maar als je chronisch vermoeid bent (ik kan daar gelukkig niet over meepraten) dan is dat écht iets anders. Maar ook voor mensen met chronisch (pijn)klachten is je batterij gewoon echt sneller leeg. Consequent zijn in de opvoeding, nog even dat spelletje doen, een discussie met een puber aangaan, je hebt gewoon minder energie over.

Bespreken van vermoeidheid

En dan is het heel fijn en belangrijk als je het gesprek aan kunt gaan met je kinderen. Dat je wat uit kunt leggen over je klachten en je energielevel. Als je kinderen ouder zijn kun je met woorden meer uitleg geven, je kunt samen dingen opzoeken op internet, je kunt in gesprek gaan over emoties samen. Als je kinderen kleiner zijn is dat moeilijker maar niet minder belangrijk. En dus is het super fijn als daar boekjes voor zijn om iets duidelijk te maken en het gesprek erover te openen. En zo vond ik het boekje ‘Mijn mama is moe’ van Floor Cartens. Na een boek over pijn, een boek over een boom die ernstig ziek is en behandeling krijgt en een boek over papa of mama die naar het ziekenhuis gaan nu een boek over mama die moe is.

Vermoeidheid als algemeen kenmerk

Ik ben eigenlijk wel heel erg blij dat ik een boek vond dat specifiek gaat over vermoeidheid omdat het een kenmerk/klacht is die heel veel mensen met een chronische ziekte herkennen. En een klacht die denk ik ook veel gezien wordt door je kinderen. Een papa of mama die vaker moeten rusten en of dat nou is omdat je pijn hebt of moe bent, je kunt in ieder geval het rusten bespreekbaar maken hiermee.

‘Mijn mama is moe’ duikt in moeilijke thema’s

In het boekje worden hele mooie thema’s belicht, zoals het verdriet van mama dat ze bepaalde dingen niet zelf kan doen (haar kind naar de klas brengen) of een buurvrouw die de kinderen ophaalt omdat mama te moe is. Ik ben zo blij dat dat gewoon eens benoemd wordt, dat je om hulp mag vragen en dat dat gewoon oké is. Dat papa de kinderen ophaalt en ’s middags thuis blijft werken omdat mama gebeld heeft naar papa dat het niet lukt in haar eentje. Super verdrietig om dit zo te lezen maar wel de kei harde waarheid waar ikzelf ook mee te maken gehad heb.

Hoogtepunt of dieptepunt

En dan het grote conflict in het verhaal, dat de kindjes in de klas van het oudste kindje de pijnlijke vraag stellen of haar mama haar niet wíl uitzwaaien voor het schoolreisje? Kindje natuurlijk verdrietig. Maar papa, die erbij is op dat moment, die gaat het oplossen. De oplossing is dat papa en mama samen naar de klas gaan en dat papa gaat vertellen dat mama ziek is. Met de conclusie dat het kindje trots roept dat ze een hele bijzondere mama heeft. En terecht natuurlijk!

Kritiekpuntje over Mijn mama is moe?

Wat mij betreft had papa iets teveel de heldenrol. Dat papa zelfs het woord deed in de klas waar papa en mama samen uit gingen leggen dat mama ziek is. ‘Papa gaat het oplossen’ en ‘papa heeft het opgelost’. Tja daar gaan bij mij een klein beetje de haren van overeind staan. Maar misschien was het in het echt natuurlijk zo dat het mama echt niet lukte om dit zelf te doen. En daarnaast mogen ‘partners van’ natuurlijk ook weleens in het zonnetje gezet worden want eigenlijk zijn dat natuurlijk ook stuk voor stuk helden.

Een boek dat de juiste snaar raakt

Punt blijft dat ik vind dat er geweldig goede thema’s aangehaald worden in dit boek. Thema’s waar we ons allemaal misschien weleens voor geschaamd hebben. Of dingen die we niet gedurfd hebben waardoor we onszelf over een grens heen getrokken hebben om het toch zelf te doen.

  • Heb jij je partner weleens opgebeld en gevraagd of hij/zij naar huis wilde komen omdat het je gewoon niet lukte? Of had je het weleens moeten doen?
  • Heb jij je buurvrouw weleens om hulp gevraagd? Of had je het weleens moeten doen?
  • Ben je weleens verdrietig geweest omdat je zelf iets niets kon doen in de opvoeding wat je wel had willen doen? Of was het verdriet er wel maar stopte je het gauw weg?

Ik heb het in ieder geval allemaal weleens gedaan, veel vaker dan eens. Het boekje is dus niet alleen bruikbaar om met je kindje in gesprek te gaan, het maakt ook nog eens moeilijke onderwerpen bespreekbaar.

Mijn mama is moe is voor € 14,95 verkrijgbaar via de boekhandel of bij bol.com.

Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

 

mijn mama is moe

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.