Blog
Blog
Omgaan met emoties of speel je verstoppertje met je emoties?
Omgaan met emoties is niet makkelijk, iedereen gaat zijn emoties wel eens uit de weg. De één wat vaker dan de ander. Soms zijn de uitdagingen op je pad ook groter. Ondanks dat we allemaal weten dat het wegstoppen van emoties niet handig is doen we het toch. Blijkbaar is het doorléven van sommige emoties, het doorléven van sommige gebeurtenissen of situaties zwaar. Te zwaar.
Omgaan met emoties
Een heel klein stukje informatie over ons reptielenbrein om beter te begrijpen hoe we kunnen omgaan met emoties. Het oudste deel van onze hersenen. Het reageert instinctief en automatisch, denkt niet na en slaat niets op. Super goede hulp bij overleven. Emoties zijn niet alleen soms heel zwaar maar soms ook heel onhandig. Bijvoorbeeld als je moet overleven. Daar komt dat reptielenbrein in actie. Instinctief en automatisch en vooral ook heel erg korte termijn. Korte termijn is fijn. We willen ons heel graag ‘NU’ lekker voelen Korte termijn beloning is dus fijn. Het reptielenbrein vindt dat ook fijn! Lange termijn duurt lang. En als ik me nu rot voel duurt het nog veel langer.
Dus kiezen we heel vaak voor een korte termijn beloning en nemen we een lange termijn straf op de koop toe. Korte termijn beloning is ook heel vaak uit de weggaan van een gevoel van spanning. Kop in het zand. Afleiding zoeken. Maar ook de repen chocolade of de glazen alcohol, eindeloos scrollen op sociale media of tot in den treuren verdiepen in zelfhulpboeken of andere persoonlijke ontwikkeling, teveel naar de sportschool. Allemaal korte termijn beloning, heel vaak lange termijn straf.
Iemand zegt iets vervelends tegen je maar je zegt er niets van, je kijkt 5 afleveringen van je favoriete serie en voelt je weer goed. Maar uiteindelijk gaat er iets knagen. Dat je mensen over je grenzen laat gaan, je zelfbeeld verslechterd.
- Je lost niets op.
- Je slaat iets op.
En dat komt terug. Ergens. Op een manier. Wil niet zeggen dat een chocolade reep of een paar glazen wijn slecht zijn (integendeel…heerlijk!) maar je snapt mijn punt. Is het om niet te hoeven voelen wat er te voelen valt of gewoon lekker, zin in.
Verstoppertje met onze emoties
Waarom verstoppen we onze emoties nog meer? Wat doen de volgende woorden met je?
- Aansteller
- Zeur
- Zwak,
- Lastpak
Het is vaak ons doembeeld, dat we dit zijn, dat anderen denken dat we dit zijn. We stoppen emoties vaak weg omdat we ons kwetsbaar voelen.
Kwetsbaar ten opzichte van de ander. Een ander zou er misbruik van kunnen maken. Een ander begrijpt het toch niet. Of krijgt medelijden met je. De ander zou ons kunnen kwetsen. Zou kunnen zeggen dat je jezelf aanstelt. Of misschien nog veel lastiger, zou het kunnen denken. Zonder dat ze het uitspreken. Wat betekent dat jij altijd kunt denken en invullen.
‘Misschien denkt die ander dat ik me aanstel.’ Als je dat denkt voel je je nooit veilig genoeg om open te zijn. Je gaat het ook niet navragen bij de ander. Dat zou misschien nog wel enger zijn dan gewoon open zijn over je gevoel. En wat als die ander het beaamt? De ander heeft ook zo zijn eigen onzekerheden, moeilijkheden, lastige gevoelens. Maar no way dat diegene dat naar je uitspreekt. Echt naar je uitspreekt wat er speelt, die laag dieper. Hetzelfde verhaal dus.
Masker opzetten ter bescherming
Om ons te beschermen tegen harde woorden van de ander hebben we een masker opgezet. Opgezet om te óverleven in de wereld van het chronisch ziek zijn. Een hele nieuwe wereld waarin je jezelf opnieuw moest leren kennen en positioneren.
- Mag er iemand écht weten hoe het met jou gaat?
- 1 of 2 misschien of weet niemand het écht?
- En laat je mensen toe als jouw klachten toenemen?
- Of trek je jezelf dan juist terug?
- Kunnen mensen het aan jouw buitenkant zien?
- Hoe jij je van binnen voelt?
- Tranen, een van pijn vertrokken gezicht, somberheid of frustratie?
- Of zien mensen één en hetzelfde gezicht?
- Hoe is dat voor jou als je maar één gezicht hebt?
- En is jouw gezicht wél anders wanneer je alleen bent?
- Of zit er voor jouw gezicht altijd een masker?
- Een masker met een neutrale uitdrukking of één met een glimlach?
Zo’n masker waardoor anderen soms zo verkeerd inschatten hoe jij je voelt? Omdat het masker iets anders uitstraalt dan hoe jij je van binnen voelt? Hoe zit dat nou?
Als jij je slecht voelt trek jij je dan letterlijk terug en zeg je afspraken af? Of maak je juist afspraken zodat je afleiding hebt? Welke versie zien mensen van jou? Alleen de beste versie omdat je afzegt wanneer het niet gaat? Of de glimlach versie die enkel op zoek is naar afleiding?
Het dragen van een masker
Voor velen een wapenuitrusting in een dagelijkse strijd. Zou toch mooi zijn als jij meer grip hebt op het dragen van dat masker?!
- Af en toe op wanneer dat fijn is. Even lachen maakt vrolijk. Een fijn uitje en even niet denken aan problemen.
- Maar een masker helpt je ook verschuilen. Misschien heb je het gevoel dat je niet meer zonder masker kunt.
Lijkt het bijna een verslaving. Lijk je versmolten met het masker dat je ooit opgezet hebt om te kunnen óverleven.
Hoe omgaan met emoties is spannend
Heb jij een masker op omdat je bang bent om je kwetsbaar op te stellen? Maar is kwetsbaar opstellen eigenlijk niet gewoon open zijn? Open zijn naar de ander over hoe jij je voelt.
En daarna eventueel over wat je nodig hebt. Open zijn naar de ander. En daarmee de ander uitnodigen dat ook te doen.
Ook spannend.
Maar het kost uiteindelijk veel minder energie dan dat jij je échte emoties steeds aan het onderdrukken bent. Emoties onderdrukken kun je zien als een bal die jij continu onder water probeert te houden. Kost super veel energie. Hoe harder jij drukt hoe meer moeite je moet doen om hem onder water te houden. Een ander heeft ook geen idee dat jij terwijl je in gesprek bent ook nog 1, 2 of 3 ballen onder water aan het drukken bent.
Durf jij toe te laten wat er écht is?
Als je de goede persoon uitzoekt. Het goede moment. En dat uitspreekt. Wat onbesproken gebleven is. Bijvoorbeeld de emoties die chronisch ziek zijn vaak bij iemand oproept:
- Boosheid.
- Frustratie.
- Onmacht.
- Verdriet.
- Onzekerheid.
- Angst.
Dan is het er en mag het er zijn. Dan kan de spanning eraf. Mag de bal gaan drijven. En als de bal mag gaan drijven dan drijft die weg. Soms komt die even terug. Maar je hebt je handen vrij. Het kost je niet onnodig veel energie.
En wie weet pakt die ander de uitnodiging aan om ook open en eerlijk te zijn.
Durf jij jouw masker af te zetten? Jouw bal los te laten? En niet voor de korte termijn beloning te gaan maar voor de lange termijn. Namelijk dat je een open en eerlijke relatie opbouwt met jezelf en met de ander. Namelijk dat jij jezelf mag zijn en niet wie jij, door de ogen van de ander gezien, wil en probeert te zijn.
Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Meer informatie over omgaan met emoties en leven met chronische klachten? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!
Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.