Piekeren over toename van klachten?!

Blog Piekeren bij toename klachten - foto Yvonne Lankhaar

Ga jij piekeren bij een toename van je klachten?

Ik denk dat iedereen met chronische (pijn)klachten periodes heeft dat (een deel van) de klachten toenemen. Chronische klachten zijn nou eenmaal zelden stabiel. Laatst had ik daar een mooi gesprek over met een cliënte waarbij de klachten ook toegenomen waren. Ze gaf aan dat ze bleef piekeren om de oorzaak van de toename van de klachten op te sporen. Misschien herken je dat wel? Ik wel in ieder geval. Het ligt soms ongemerkt op de loer. Je wil zo graag weten waar het vandaan komt, omdat het onrust geeft als je het niet weet. Want dan kan het zomaar weer gebeuren. Een oorzaak achterhalen geeft soms dus rust, omdat je met die informatie wellicht een volgende terugval kunt voorkomen.

Maar wat als je het niet weet?

Vragen die je jezelf kunt stellen om de oorzaak van de toename van je klachten te achterhalen zijn:

Heb ik teveel gedaan?
Heb ik iets raars gedaan?
Ben ik over een grens gegaan?
Had ik dit kunnen voorkomen?

Op zich niets mis mee als je even terugdenkt aan de vorige dag of dagen om ervan te leren. Op deze manier kan een toename van klachten je van nieuwe informatie voorzien.

Maar wat als je er nou de vinger niet op kunt leggen wat het geweest is? Het kort evalueren gaat over in piekeren. Er moet toch iets zijn waardoor mijn pijn zo erg is!?

Concrete aanleiding of oorzaak onbekend

Mijn ervaring is dat als er een concrete aanleiding was voor de toename van je klachten, dat je die bijna altijd meteen weet. Daar hoef je niet lang over na te denken. Wanneer dat niet zo is en je er langer over na moet denken, dan is het zelden zo dat je een directe oorzaak kunt achterhalen. Misschien was het een opeenstapeling, misschien de kou buiten of iets in je lichaam waarvan je geen weet hebt.

Soms weet je het gewoon echt niet. Dan kun je dus blijven piekeren, wat ook heel vaak gebeurt, maar dat is zonde van je energie. Wanneer je die energie gebruikt om te accepteren (want ook dat is niet makkelijk) dat je klachten op dat moment toegenomen zijn en gaat kijken wat je nodig hebt, dan kom je vooruit.

Struisvogel, kop in het zand

Toch is het soms erg verleidelijk om in de piekermodus te blijven hangen. Dan hoef je namelijk de pijn niet onder ogen te zien en lijkt het of jij heel hard aan het werk bent. Heel hard op zoek bent naar de oorzaak en wellicht daarmee de oplossing. Als je die informatie hebt, kun je ermee aan de slag.

Trek je kop uit het zand en doe wat nodig is

De eerste vraag is dus: Kun je de oorzaak van de toename van je klachten direct achterhalen zonder lang piekeren?
Ja? Fijn! Leer ervan, neem die informatie mee. Of incasseer ‘je verlies’. Soms heb je een toename van klachten ergens voor over. Geniet na van wat je deed en heb vertrouwen dat de toename van klachten weer afneemt.

Nee? Kun je de oorzaak niet meteen achterhalen? Spreek jezelf dan even streng toe om te stoppen met piekeren. En wees daarna vooral heel lief voor jezelf. Wat heb jij nodig? Zorg voor voldoende rust en afleiding. Vraag extra hulp. Schrap dingen uit je agenda, zodat je ook goed voor jezelf kunt zorgen.

“Een terugval is als een pitstop, geen eindbestemming. Het is een kans om te rusten en weer op te laden.”

 

 


Wil jij op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in!

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen, kijk dan op mijn Instagram pagina.

Laat een reactie achter