Blog

Blog

Piekeren over toename van klachten?!

Yvonne_5_aangepast

Pieker jij veel als je klachten toe lijken te nemen?

Ik denk dat iedereen met chronische (pijn)klachten periodes heeft dat (een deel van) de klachten toenemen. Vorige week had ik daar een mooi gesprek over met een cliënte waarbij de klachten ook toegenomen waren. Het ging over blijven piekeren om de oorzaak van de toename van de klachten op te sporen.

Wat doe je vaak als je klachten toenemen?

In veel gevallen piekeren hoe het zover heeft kunnen komen.
Vragen die je jezelf dan kunt stellen:
Heb ik teveel gedaan?
Heb ik iets raars gedaan?
Ben ik over een grens gegaan?
Had ik dit kunnen voorkomen?

Op zich niets mis mee als je even terugdenkt aan de vorige dag om ervan te leren wanneer je inderdaad teveel gedaan hebt. Maar wat als je er nou de vinger niet op kunt leggen wat het geweest is? Je piekert je suf. à Er moet toch iets zijn waardoor mijn pijn zo erg is.

Concrete aanleiding

De conclusie uit ons gesprek was dat als er een concrete aanleiding was dat je die bijna altijd meteen weet, daar hoef je dan niet lang over na te denken. Wanneer dat niet zo is en je er langer over na moet denken dan is het zelden zo dat je een directe oorzaak kunt achterhalen. Misschien was het een opeenstapeling, misschien de kou buiten of iets in je lichaam waarvan je geen weet hebt.

Oorzaak onbekend

Soms weet je het gewoon echt niet. Dan kun je dus blijven piekeren, wat ook heel vaak gebeurd, maar dat is zonde van je energie. Wanneer je die energie gebruikt om te accepteren (want ook dat is niet makkelijk) dat je klachten op dat moment toegenomen zijn en gaat kijken wat je nodig hebt dan kom je vooruit.

Struisvogel, kop in het zand

Het is soms erg verleidelijk om in de piekermodus te blijven. Dan hoef je de pijn niet onder ogen te zien en lijkt het of jij heel hard aan het werk bent, heel hard op zoek bent naar de oorzaak en wellicht daarmee de oplossing. Als je die informatie hebt kun je ermee aan de slag.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

De eerste vraag is dus: denk jij dat je de oorzaak van je klachten kunt achterhalen als je die niet meteen kunt noemen?
De tweede vraag is: steek jij stiekem je kop in het zand als je maar blijft piekeren zodat je niet onder ogen hoeft te komen wat er daadwerkelijk speelt?
En de derde vraag is: als jij de oorzaak gevonden hebt heb je dan automatisch ook de oplossing of ligt de oplossing soms op een heel ander vlak?

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Geplaatst in ,