Blog

Blog

Rolverandering en chronische klachten

chronische pijn is topsport

Rolverandering: Yvonne voor, Yvonne na

Herken jij het ook, je hebt een persoon voor je klachten en een persoon na je klachten. Wanneer je chronische klachten krijgt veranderd er veel in je leven. Er is niet altijd een duidelijke scheiding, ik heb ook nadat mijn klachten begonnen nog lang geprobeerd de ‘oude Yvonne’ te blijven. Al mijn rollen te blijven vervullen, soms misschien op een iets lager pitje. Tot ik in sommige gevallen na jaren definitief afscheid moest nemen van bepaalde rollen, of delen van een bepaalde rol.

Wat ik bedoel met een rol?

Vader/moeder
Broer/zus
Partner
Zoon/dochter
Werknemer
Collega
Vriend/vriendin
Buurman/buurvrouw
Teamlid
Etc.

Rolverandering bij chronische klachten

Wanneer er chronische klachten gaan spelen veranderd er veel en bijna altijd veranderd er ook iets in bovenstaande rollen. Je hebt niet meer het lijf, niet meer de energie of de kracht om alles te blijven doen zoals je dat altijd deed. Soms is die verandering plotseling, soms neem je geleidelijk steeds verder afscheid van stukjes van jezelf.

Uit de poll op instagram bleek dat

– De verandering in de rol van partner en die van vriend/vriendin het moeilijkste gevonden werd
– Maar tegelijkertijd werden in diezelfde rollen de meest fijne nieuwe invullingen gevonden
– En werd de meeste weerstand ondervonden in de rol als vriend/vriendin en in die van collega/werknemer

Rouwproces

Of het nu ineens of geleidelijk gaat, in feite is het vergelijkbaar met een rouwproces. Je zult moeten loslaten. Jouw rollen duiden wie jij bent, je weet wat er van je verwacht wordt en over het algemeen kun je daar aan voldoen. Maar als dat ineens allemaal op zijn kop staat weet je dat dus allemaal niet meer. Tegelijk kan het gepaard gaan met schuldgevoel. Je wil het beter doen dan je kunt, je wil meer tijd besteden aan de ander dan je kunt. Misschien zelfs wel meer dan je oorspronkelijk deed om te compenseren. Misschien moet je zelfs afscheid nemen van bepaalde rollen, vaker het geval op het gebied van werk en hobby dan bij de andere rollen. Maar het komt soms ook voor dat je sommige vrienden kwijtraakt/los moet laten.

Schuldgevoel

Vaak speelt er een vorm van schuldgevoel omdat je niet of minder werkt. Omdat je niet de papa of mama kunt zijn die je wil zijn. Of de actieve vriend of vriendin die je altijd was. Ik krijg vaak de vraag hoe je daarmee omgaat. Ik kom daar in mijn volgende blog op terug.

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Geplaatst in