Blog

Blog

Succes als drijfveer: wat is succes als je chronisch ziek bent?

succes en chronisch ziek

Succes en chronisch ziek, gaat dat samen? Wanneer je chronisch ziek wordt maar eigenlijk gewend was je batterij van zelfvertrouwen te vullen met succeservaringen dan kan dat best eens lastig zijn wanneer je ineens veel minder kunt doen door je klachten.

Succes als drijfveer

Wat is succes voor jou? Wat is succesvol zijn voor jou? Wanneer ben jij nou écht succesvol? En wanneer ben je succesvol in de ogen van de mensen om je heen? Wat is jouw antwoord eerst op deze vragen, voordat je chronisch ziek werd en wat is je antwoord nu op deze vragen? Is het nog haalbaar wat je nu nastreeft?

Lang had ik een planning voor de dag die ik met een gezond lijf makkelijk kon halen. Maar met een lijf dat pijn doet en andere zorg nodig heeft niet. En dat is wel de realiteit. Als je dat onder ogen durft te komen zet je een belangrijke stap. Een pijnlijke stap misschien maar wanneer je bij de pijn komt dan ontstaat de mogelijkheid om te leren.

Wanneer ben ik succesvol?

Wanneer ben ik dan succesvol? Als ik deze vraag aan mezelf stel ploppen er antwoorden op… Een volle agenda? Een bloeiende praktijk? Dat waren de antwoorden die ik aan mezelf gaf. 

  • Kan mijn lijf dat aan? Nee.
  • Is dat beeld van succesvol zijn dan dus haalbaar? Nee.
  • Wie doe ik dus tekort met plannen die niet realistisch zijn? Mezelf.

Ik vind het geen makkelijke opgave hoor. Ik ben ambitieus en zie overal mogelijkheden tot netwerken, samenwerken, behandel ideeën uitwerken etc. Maar ik heb ook een lijf waar ik rekening mee moet houden en het is veel eerlijker en respectvoller naar mezelf om plannen te maken die haalbaar zijn. Nog steeds ambitieus maar met respect voor mijn grenzen. Maar dan moet je dus eerst onder ogen komen wat je misschien niet wil zien.

Draait het dan allemaal om succesvol zijn? Ja en Nee.

Is succesvol zijn alles?

Natuurlijk hoeft het niet allemaal om succes te draaien. Liever niet zelfs. Maar de realiteit laat vaak wel zien dat we succes (groot en klein) willen behalen om ons goed te voelen. Om een gevoel van trots of tevredenheid te ervaren. Even een aanrecht schoonmaken geeft een goed gevoel. Je kunt dat zien als een succes behalen.

Heeft het woord succesvol zijn een negatieve lading voor mij?

  • Als ik mijn oude doelen en ambities koppel aan succesvol zijn in het hier en nu dan heeft het voor mij zeker een negatieve lading.
  • Als ik nieuwe haalbare doelen maak dan heeft succesvol zijn een steeds positievere lading. Die positieve lading voelen, tevreden zijn met andere resultaten vind ik hard werken omdat ik zoveel meer wil en niet kan. Maar door hard te werken (en dat bedoel ik figuurlijk, hard werken om patronen te doorbreken) kun je die negatieve lading veranderen, daar ben ik van overtuigd.

Is het ‘belangrijk’ voor jou om succesvol te zijn? Succes is dus vaak gekoppeld aan tevredenheid, trots en zelfvertrouwen.
In hoeverre vult succes jouw batterij van zelfvertrouwen? Kun jij tevreden zijn met minder doen op een dag dan je gewend bent of met je planning omgooien omdat dat beter is voor je?

Kun je dat? Wil je dat?

Succes en chronisch ziek, wanneer ben je tevreden?

Eigenlijk zou je gewoon tevreden mogen zijn, wat je ook doet op een dag. Juist als jij de hele dag Netflix kijkt omdat dat die dag nou eenmaal goed voor jou is. Juist dan zou je trots mogen zijn. Want eigenlijk is die uitdaging nog veel groter dan de uitdaging om onze planning af te ronden. Ons hoofd is nou eenmaal sterk en die maakt graag de planning af.

Je zou je eigenlijk na zo’n dag Netflix niet slecht moeten voelen. Ik zeg bewust ‘eigenlijk’ want ik weet dat de meeste mensen minder trots zijn op een dag netflix dan op een dag werken of klusjes in huis, huishouden, of iets anders. Natuurlijk ben ik van de afwisseling op een dag en is werken aan je zelfbeeld ook heel goed en daar horen ook successen ervaren bij. Maar in dit blog ligt even de focus op succes en zelfvertrouwen.

Ik kreeg een mooie reactie van iemand:
‘Vroeger dacht ik dat succes iets was wat ik aan het einde van de weg vond. Nu weet ik dat succes zit in hoe ik de weg bewandel.’

Ik vind het zo mooi omdat het inderdaad niet gaat over het snel afvinken van de to do lijst en je daar goed over voelen maar over de weg die je aflegt om alle taken van je to do lijst af te krijgen. Misschien besteed je wel dingen uit. Vraag je hulp. Verzet je iets naar volgende week. Streep je het door omdat je het toch niet zo’n prioriteit vond. En dan kun je jezelf toch goed voelen. Kun je toch tevreden zijn.

En natuurlijk is dat geen makkelijke weg, dat beseft ik mij zeker.

Maar ik hoop dat je enige inspiratie opgedaan hebt om te kijken naar jouw relatie met succes en succesvol zijn in combinatie met je chronische ziekte. Of dat een gezonde relatie is (met hobbels net zoals bij iedere relatie).

Wil jij meer lezen over succes en chronisch ziek, wil je op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen, nieuwtjes en tips? Schrijf je dan hieronder in en ontvang 1x per maand een leuke nieuwsbrief van mij: ja ik schrijf me in! 

Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.

Geplaatst in ,