Media
Media
Wandelende psycholoog: interview in weekblad regio Oss
HEESCH | Van voetballer naar wandelende psycholoog. Ze voetbalde, studeerde Psychologie en had plannen om met haar partner mooie reizen te maken. Totdat Yvonne Lankhaar (33) uit Heesch 9,5 jaar geleden na een vakantie een pijnlijke knie opliep. Een verkeerde behandeling van een manueel therapeut zorgde ervoor dat haar leven compleet veranderde. Ze werd 100 procent afgekeurd, maar startte een onderneming als wandelpsycholoog. Ze combineert wandelen met behandelen. “Ik wil het zelfbeeld van mensen verbeteren.”
Wandelende psycholoog
Na de verkeerde behandeling in Rotterdam had ze ontzettend veel pijn in haar rug. “De eerste weken waren heftig, maar ik moest gewoon doorbijten dacht ik. Totdat ik merkte dat het niet beter werd. Ik ging naar een andere fysiotherapeut en mij werd verteld dat ik geduld moest hebben. De ontsteking in mijn knie was verholpen door een injectie, maar van de ene op de andere dag was ik rugpatiënt. Ik bleef echter vertrouwen houden, er lagen nog diverse scenario’s klaar voor een behandeling. Maar uiteindelijk heb ik alles gedaan wat ik kon, niets hielp.” Uit een MRI-scan bleek dat ze een scheurtje tussen haar wervelschijven had. “Maar dat hoeft niet de oorzaak voor alle klachten te zijn. Mijn pijn valt in de restcategorie ‘a-specifieke lage rugpijn’.”
Mogelijkheden
De eerste jaren kon ze nog werken als psycholoog, maar wel alleen met allerlei hulpmiddelen. Van warmtekussentjes tot warmtepleisters, ze knokte zich de dag door. Privé was ze echter niet meer in staat om leuke dingen te doen en voetballen ging niet meer. Ze besloot over te stappen naar grote revalidatietrajecten, maar daardoor werd de pijn alleen maar erger. Uiteindelijk werd ze na jaren vechten tegen de pijn 100 procent afgekeurd voor haar werk. “Ik had inmiddels al afscheid genomen van het voetbalveld en zag nu ook mijn ambities als psycholoog als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tijdens mijn revalidatietraject had ik een geweldige begeleidster en daarmee sparde ik over de toekomst. Waarom niet voor mezelf beginnen? Nadat ik was afgekeurd, is het allemaal vrij snel gegaan. Ik heb gezocht naar mogelijkheden en alle ideeën heb ik uitgewerkt. In 2017 ben ik mijn eigen praktijk voor therapie en coaching gestart. De behandelgesprekken doe ik wandelend, want dat is fysiek voor mij te doen.”
Waardevol
In 2020 volgde de verhuizing naar Heesch, volgend jaar gaan ze naar Oss. Met een cliënt spreekt ze nu af in het Bomenpark in Heesch, volgend jaar zullen de wandelingen ook in Oss plaatsvinden. Als wandelende psycholoog, wandelen ze drie kwartier door de natuur. Dat zijn cliënten met chronische pijn of een chronische ziekte, maar ook met mensen die een burn-out hebben. “Voor psychologen is dit redelijk uniek, maar wandelend behandelen heeft ontzettend veel voordelen. Een cliënt komt in de natuur bijvoorbeeld beter tot rust en kan makkelijker contact maken met zijn/haar gevoel. Ook is het minder beladen dan tegenover elkaar aan tafel. Mensen ervaren deze manier van behandelen als heel prettig.” Tijdens haar behandeling houdt ze mensen een spiegel voor. “Ik leer ze om te gaan met klachten die niet meer weggaan. Hoe accepteer je dat? Hoe geef je grenzen aan? Hoe ga je van óverleven naar een waardevol leven? Hoe kun je worden wie je bent in plaats van te blijven verlangen naar wie je was? Mijn doel is om levensvreugde terug te brengen. Dat geeft energie en hoop.”
Wil je meepraten over dit onderwerp of andere relevante onderwerpen kijk dan op mijn instagram pagina.